c S

Proti Sylvie Goulard v Franciji vložili obtožnico zaradi zlorabe sredstev

02.12.2019 18:24 Pariz, 02. decembra (STA) - Nesojena francoska kandidatka za evropsko komisarko Sylvie Goulard je obtožena zaradi poneverbe javnih sredstev v okviru preiskave o zlorabi sredstev Evropskega parlamenta, namenjenih pomočnikom evropskih poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Goulardovo so obtožili po zaslišanju v petek v Parizu, poroča AFP, ki se sklicuje na neimenovane sodne vire.

V Franciji poteka preiskava, ali so vpleteni zlorabili sredstva Evropskega parlamenta, namenjena pomočnikom, ki so v resnici izpolnjevali druge obveznosti za sredinsko stranko MoDem. Goulardova, ki je bila evropska poslanka od leta 2009 do 2017, se je že strinjala, da bo parlamentu vrnila 45.000 evrov. To je toliko, kot je znašala osemmesečna plača enega od njenih pomočnikov, za katerega ni predložila dokazov o izpolnjevanju delovnih obveznosti.

Odprtje preiskave leta 2017 je s položajev odneslo več takratnih ministrov - obrambno ministrico Sylvie Goulard, pravosodnega ministra Michela Mercierja in ministrico za evropske zadeve Marielle de Sarnez.

Prav vpletenost v afero s poneverbo evropskih sredstev je bil eden od razlogov, zaradi katerih je Evropski parlament oktobra zavrnil Goulardovo kot kandidatko za evropsko komisarko, ki jo je na položaj predlagal francoski predsednik Emmanuel Macron.

MoDem sicer ni edina francoska stranka, obtožena zlorabe evropskih sredstev. Tudi skrajno desna Nacionalna fronta Marine Le Pen in skrajno leva Nepokorna Francija naj bi sredstva EU za pomočnike evropskih poslancev uporabili za plačevanje dela, opravljenega na nacionalni ravni. Marine Le Pen in njen oče Jean-Marie - oba dolgoletna evropska poslanca - sta bila v povezavi s tem že obtožena.