c S

Več nekdanjih članov socialistične vlade v Andaluziji obsodili zaradi korupcije

19.11.2019 15:36 Sevilla, 19. novembra (STA) - V Španiji so danes več nekdanjih članov andaluzijske vlade iz vrst socialistov zaradi vpletenosti v korupcijski škandal obsodili na zaporne kazni od šest do sedem let zapora. Poleg tega so jim prepovedali opravljanje javnih funkcij. Med njimi sta tudi dva nekdanja andaluzijska premierja.

Deset nekdanjih članov andaluzijske vlade in članov tamkajšnje administracije so na sodišču v Sevilli zaradi zlorabe položaja in zlorabe javnih sredstev obsodili na zaporne kazni od šest do sedem let, navaja španski El Pais.

Med njimi je tudi nekdanji predsednik regionalne vlade Jose Antonio Grinan, ki je prejel šestletno zaporno kazen in 15-letno prepoved opravljanja javnih funkcij. Grinan, ki je bil nekaj časa tudi v španski vladi, je andaluzijsko vlado vodil med letoma 2009 in 2013. Korupcijski škandal ga je prisilil k odstopu.

Vseh deset omenjenih članov vlade in administracije in še devet drugih je prejelo tudi prepovedi opravljanja javnih funkcij za od šest do 18 let.

Nekdanjemu andaluzijskemu premierju Manuelu Chavesu so zaradi zlorabe položaja dosodili devetletno prepoved opravljanja javnih funkcij. Andaluzijo je vodil med letoma 1990 in 2009, nekaj časa pa je bil tudi minister v španski nacionalni vladi.

Tožilstvo je na sojenju, ki se je začelo decembra 2017 in je trajalo leto dni, trdilo, da so nekdanji člani andaluzijske vlade več sto milijonov iz sklada ERE, namenjenega brezposelnim in podjetjem v težavah, nakazali podjetjem in posameznikom, ki so bili blizu španskim socialistom. Številni med njimi niso bili upravičeni do teh sredstev. Med letoma 2001 in 2010 naj bi jim nakazali 680 milijonov evrov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenilo tožilstvo.

Korupcijski škandal, poimenovan ERE, je izbruhnil leta 2010, ko je bila Španija na vrhuncu finančne krize. Volivci so socialiste kaznovali na letošnjih regionalnih volitvah v Andaluziji, po katerih so morali prvič po 36 letih zapustiti oblast. Koalicijo so sestavili konservativna Ljudska stranka (PP), sredinski Ciudadanos in skrajno desna stranka Vox.

Obsodba bi lahko vodji socialistične stranke Pedru Sanchezu otežila tudi iskanje podpore njegovi vladi po nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah v Španiji. Socialisti so slavili, a nimajo absolutne večine v parlamentu.

Španijo je v minulih letih pretreslo več korupcijskih škandalov. Eden od njih je lani z oblasti odnesel premierja iz vrst PP Mariana Rajoya, ki so mu izglasovali nezaupnico v parlamentu. Nasledil ga je Sanchez.