c S

Koalicija vložila dopolnilo, ki povprečnine občinam vrača na vladni predlog

19.11.2019 15:14 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Koalicijske poslanske skupine so vložile dopolnilo k zakonu o izvrševanju proračuna, s katerim povprečnino občinam vračajo na vladni predlog, za leto 2020 na 589 evrov. S tem želijo rešiti zagato, ki je nastala po tistem, ko je odbor DZ za finance občutno zvišal povprečnino občinam, kar bi proračun obremenilo za dodatnih okoli 140 milijonov evrov.

Koalicija je glede povprečnin občinam naredila tisto, kar je bila dogovorjena, še preden so bili dokumenti vloženi, je v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović. Povprečnino občinam bi tako z dopolnilom vrnili na vladni predlog, in sicer za leto 2020 na 589,11 evra, za leto 2021 pa na 588,30 evra.

Ob tem je Golubović poudaril, da gre za najvišjo povprečnino v zgodovini Slovenije in da je ta vlada v letu 2019 in 2020 samo s povprečninami občinam dala za 70 milijonov evrov več.

Odbor za finance je namreč v petek na predlog SDS in NSi občutno zvišal povprečnino za občine, kar proračun dodatno obremenjuje za več kot 140 milijonov evrov letno. Dopolnilo je podprl tudi poslanec DeSUS Robert Polnar in ravnanje posameznih poslancev tudi na seji DZ ni povsem gotovo.

A Golubović na vprašaje, ali ima zagotovilo vseh koalicijskih poslanskih skupin, da bodo njihovi poslanci dopolnilo za vračilo povprečnine na vladni predlog podprli, odgovoril, da so dopolnilo podpisali vsi vodje poslanskih skupin koalicije. Pričakovati je, da bo dopolnilo podprla tudi SNS, kar bi prineslo dovolj glasov.

Minister za finance Andrej Bertoncelj je sicer danes posvaril, da bo v primeru potrditve predloga odbora glede višjih povprečnin občinam prišlo do neskladja med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, kar bo pomenilo, da proračuna nimamo. V tem primeru zelo verjetno tudi nimamo več finančnega ministra, je dodal.

Golubović je na vprašanje, ali torej po dogovoru koalicije glede povprečnin Bertoncelj nima več razloga za odhod, odgovoril: "Ne vidim nobenega razloga, da bi kdor koli delal dramo iz sprejemanja proračuna. Ta proračun in zakon o izvrševanju proračuna imata dovolj glasov tudi za primer veta DS." Kot je zatrdil, je vlada stabilna in ima kljub temu, da je manjšinska, dovolj glasov za temeljni dokument, kar je državni proračun.

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič pa je danes v komentarju ministrovih napovedi spomnil na svoje ponedeljkove izjave, da bodo lahko - če se poslanci ne bodo zavedali odgovornosti sprejemanja proračuna - kmalu pospravili kovčke in šli domov. "Očitno ga je minister Bertoncelj že pospravil," je ugotavljal Zorčič.

Sicer pa koalicija ni enotna glede načina izrednega usklajevanja pokojnin. Odbor za finance je z veliko večino podprl dopolnilo SAB, po katerem bi se pokojnine izredno uskladile nominalno in bi vsak upokojenec prejel enak znesek. V DeSUS in SMC temu nasprotujejo, saj je po njihovem mnenju to nepravično in ruši razmerja med pokojninami.

Tako sta SMC in DeSUS, kot je pojasnil Zorčič, že vložili dopolnilo, po katerem bi se pokojnine leta 2020 izredno uskladile za en odstotek, če bo gospodarska rast letos več kot 2,5-odstotna. Tako je predvidevalo prvotno dopolnilo DeSUS, ki ga je povzela koalicija.

Za kateri način izredne uskladitve pokojnin bo glasovala LMŠ, se bodo po Golubovićevih navedbah še pogovorili. Je pa pojasnil, da se pri tem koalicija ni dogovarjala za enotnost, to tudi ni del koalicijskega sporazuma.