c S

Pred ukinjanjem dopolnilnega zavarovanja opozorila glede izgube služb zaposlenih v zavarovalnicah

19.11.2019 10:45 Ljubljana, 19. novembra (STA) - V Sindikatu finančnih organizacij Slovenije, katerega člani so tudi zaposleni v zavarovalnicah, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so ob novicah o načrtovani ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zaskrbljeni, saj da je vedno znova popolnoma spregledano vprašanje položaja več sto zaposlenih, ki se ukvarjajo s temi zavarovanji.

Kot so sporočili, mora biti ključna usmeritev pri iskanju rešitev zagotavljanje stabilnosti zdravstvenega sistema, visoka kakovost storitev, dostopnost ter ohranitev ali povečanje solidarnosti.

Vendar pa se po njihovem mnenju pri tem ne sme pozabiti na status ljudi, ki se danes v okviru svoje zaposlitve s tem ukvarjajo. "Prepričani smo, da bi zakonska sprememba morala vsebovati tudi določila, ki bi uredila oz. zaščitila delovnopravni položaj zaposlenih," so zapisali v sporočilu za javnost.

Vsekakor pa se morajo spremembe tovrstne zakonodaje obravnavati v okviru socialnega dialoga in v skladu z veljavnimi pravili delovanja Ekonomsko socialnega sveta, še poudarjajo.

V zadnjih mesecih sta bila predstavljena dva predloga ukinitve oz. preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Prvega je pripravila Levica, a predloga ni podprl matični parlamentarni odbor. Drug predlog je predstavil minister za zdravje Aleš Šabeder, ki ga je podprla koalicija, a so na Ekonomsko-socialnem svetu pozvali k celoviti spremembi področja zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja. Katerakoli možnost bi že obveljala - predlog Levice, predlog LMŠ ali celostna prenova zakona -, v vsakem primeru naj bi bile spremembe uveljavljene 1. januarja 2021, je nedavno dejal Šabeder.