c S
Nekdanja katalonska ministra do belgijske odločitve o izročitvi Španiji na prostosti 08.11.2019 18:58 Bruselj, 08. novembra (STA) - Belgijske oblasti so v četrtek odločile, da lahko nekdanja ministra v katalonski vladi Lluis Puig in Toni Comin na odločitev o njuni izročitvi Španiji počakata na prostosti. Špansko sodišče je priporna naloga zanju in nekdanjo ministrico Claro Ponsati znova izdalo v torek.

Puig in Comin sta v četrtek prostovoljno prišla na policijo v Bruslju, kjer so ju aretirali in uradno obvestili o pripornih nalogih zanju, ki ju je izdala Španija. Zaslišal ju je preiskovalni sodnik, ki je odločil, da lahko odideta na prostost pod pogojem, da ne zapustita države, navajajo tuje tiskovne agencije.

"L. Puig in T. Comin se nista strinjala z njuno izročitvijo španskim oblastem," je v današnji izjavi zapisalo belgijsko tožilstvo. Zaslišanje v okviru obravnave izročitve je predvideno prihodnji petek.

Špansko sodišče je mednarodna priporna naloga na nekdanjega ministra za kulturo Puiga in nekdanjega ministra za zdravje Comina znova izdalo v torek. Zaradi njune vloge v poskusu katalonske odcepitve od Španije leta 2017 prvemu očitajo državljansko nepokorščino in zlorabo javnih sredstev, drugemu pa vstajništvo in zlorabo javnih sredstev.

Nov mednarodni priporni nalog so že sredi oktobra izdali tudi za nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta, ki mu prav tako očitajo vstajništvo in zlorabo javnih sredstev. Tudi njega so izpustili na prostost. Zaslišanje je predvideno 16. decembra.

To je za te tri nekdanje člane katalonske vlade že tretji priporni nalog po tistem, ko so se leta 2017 po neuspešnem poskusu osamosvojitve Katalonije zatekli v Belgijo.

Špansko vrhovno sodišče je sicer v torek izdalo tudi priporni nalog za nekdanjo katalonsko ministrico za izobraževanje Claro Ponsati, ki je na Škotskem. Britanske oblasti so obravnavo preložile, ker potrebujejo dodatna pojasnila španskih oblasti.

Španske oblasti so nove priporne naloge izdale, potem ko je bilo sredi oktobra zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev devet nekdanjih katalonskih voditeljev obsojenih na zaporne kazni od devet do 13 let zapora.