c S

London mora dovoliti drugi referendum o škotski neodvisnosti

08.11.2019 19:06 Edinburgh, 08. novembra (STA) - London mora Škotski dovoliti, da prihodnje leto izvede referendum o škotski neodvisnosti od Združenega kraljestva, je danes ob začetku volilne kampanje povedala škotska premierka in vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon. Škotom namreč grozi, da bodo proti svoji volji izstopili iz Evropske unije, je pojasnila.

"Glas za SNP je glas za to, da se izognemo brexitu," je povedala Sturgeonova. "Glavna volilna obljuba torijcev je, da Škotsko popeljejo iz EU proti naši volji," je povedala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Če SNP na Škotskem na decembrskih volitvah osvoji največ glasov, je treba po besedah Strugeonove britanskemu premierju Borisu Johnsonu in britanskemu parlamentu postaviti vprašanje, kaj jima daje pravico do blokade demokratične volje škotskega ljudstva.

"Westminster ne more dati veta na škotsko pravico, da izbere svojo prihodnost in zgradi državo, kakršno si želi," je še poudarila vodja SNP.

Johnson je sicer v sredo v okviru kampanje obiskal Škotsko, kjer je izključil možnost drugega pravno zavezujočega referenduma o neodvisnosti Škotske. Kot je dejal za BBC, je bilo to vprašanje leta 2014 rešeno na glasovanju, ki poteka "enkrat v generaciji".

Škotski volivci so na referendumu leta 2014 glasovali proti neodvisnosti, vendar pa je brexit to vprašanje ponovno postavil na agendo. Kot poudarja Sturgeonova, so se po referendumu o članstvu Združenega kraljestva v EU leta 2016 "pomembno in bistveno" spremenile okoliščine, ki po njenem omogočajo še en referendum o neodvisnost Škotske.

Leta 2106 je namreč na referendumu o brexitu 62 odstotkov škotskih volivcev podprlo, da Velika Britanija ostane v Evropski uniji, kar je njeno stranko spodbudilo k pozivom za nov referendum o neodvisnosti.

Predčasne parlamentarne volitve bodo v Združenem kraljestvu 12. decembra. V sredo so pred volitvami razpustili parlament, s čimer se je tudi začela pettedenska predvolilna kampanja. Glede na ankete imajo največ možnosti za zmago konservativci premierja Borisa Johnsona, a bodo težko osvojili absolutno večino v parlamentu.