c S
Tožilka za Jelena predlagala 18 let in šest mesecev zapora 08.11.2019 15:12 Celje, 08. novembra (STA) - Okrožna državna tožilka Jasna Leskošek je danes na celjskem okrožnem sodišču za 29-letnega Velenjčana Anžeta Jelena zaradi domnevne vpletenosti v nasilne rope pri premožnejših družinah na Celjskem predlagala 18 let in šest mesecev enotne zaporne kazni. Jelenov zagovornik Rok Trbovc pa je predlagal oprostilno sodbo. Izrek sodbe bo v ponedeljek.

Kot je med zaključnimi besedami dejala Leskoškova, so bila Jelenu med dokaznim postopkom vsa očitana kazniva dejanja dokazana. Bil je glavni organizator in vodja hudodelske združbe, ki je izvršila štiri rope, Jelen pa je v teh ropih sodeloval z direktnim naklepom, je pojasnila tožilka.

Prav tako je sodišču predlagala, da Jelenu zaradi ponovitvene nevarnosti podaljša pripor.

Medtem pa je Trbovc ocenil, da med dokaznim postopkom sploh ni bilo dokazano, da je Jelen sodeloval v omenjenih ropih.

Zaradi zamenjave sodnice se je Jelenu, ki edini od sedemčlanske hudodelske združbe krivde ne priznava, septembra sojenje začelo že tretjič.

V zagovoru, ki ga je podal že na prvotnem sojenju, je zanikal očitke o vpletenosti v štiri rope in dejal, da je obtožnica zoper njega konstrukt in izmišljotina. Vztrajal je, da ima alibi, da vseh članov hudodelske združbe iz obtožnice niti ne pozna in da ga omenjena druščina niti ni preveč marala. Dejal je, da tudi forenzična preiskava ni pokazala sledi njegovega DNK na kraju ropov.

Kot je dodal na julijski obravnavi, je v času pripora slišal od drugih pripornikov, da naj bi se preostali člani druščine dogovorili, da ga bodo v primeru, če bo šlo kaj po zlu, omenjali kot glavnega organizatorja ropov. A on to ni bil, je takrat dejal Jelen.

S tožilstvom so sporazum o priznanju krivde podpisali Denis Mihalić, ki je bil obsojen na 14 let ter devet mesecev zaporne kazni, njegov brat Leon, ki bo v zaporu na Dobu štiri leta in devet mesecev zapora, Aleksander Levec, ki je obsojen na devet let in deset mesecev, Simeun Filipović je dobil dve leti in dva meseca, Tim Lampret pa dve leti in tri mesece zaporne kazni.

Kakšna kazen je bila izrečena Jerajevi, pa ni znano, saj je bila obsojena kot mladoletnica.

V ponedeljek je bil sicer na celjskem okrožnem sodišču predviden predobravnavni narok za Jelena zaradi domnevne kraje ur v Avstriji. Ker Jelen ni imel zagovornika, je sodišče narok potem prestavilo.