c S

EU bi lahko odobrila trimesečno fleksibilno preložitev brexita

21.10.2019 11:20 Bruselj/London, 21. oktobra (STA) - Evropska unija bo po poročanju britanskih medijev Združenemu kraljestvu odobrila "fleksibilno preložitev" brexita do konca januarja 2020, če britanski parlament ne bo ta teden potrdil izstopnega dogovora. Na razvoj dogodkov v britanski poslanski zbornici naj bi sicer EU čakala zgolj do torka.

Kot ob sklicevanju na diplomatske vire poročajo različni britanski časniki, bodo trimesečno preložitev izstopa opredelili kot tehnično. To bo Londonu omogočilo, da unijo zapusti pred 31. januarjem prihodnje leto, če bo pred tem ratificiral novi dogovor.

Diplomati EU so v nedeljo povedali, da preučujejo različne možnosti od enega meseca do pol leta ali celo dlje. Podaljšanje roka za izstop pa je odvisno od dogajanja v britanskem parlamentu.

Še danes bo britanska vlada na glasovanje v parlament dala dogovor o brexitu, tokrat brez dopolnila, s katerim so v soboto preložili dokončno potrditev dogovora, dokler ne bo sprejeta ustrezna zakonodaja. Poslanci bi sicer lahko znova vložili ta amandma. Predsednik poslanske zbornice John Bercow bo popoldne odločil, ali bodo poslanci danes sploh glasovali o dogovoru.

Vlada namerava medtem danes v parlament vložiti tudi zakon, s katerim bi uzakonili izstopni sporazum. O tem bi lahko odločali v torek.

V EU se bodo verjetno začela posvetovanja glede britanske prošnje o novi preložitvi brexita za tri mesece, za kar so morali v Londonu zaprositi po septembrski odločitvi parlamenta, da bi se izognili neurejenemu brexitu. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v soboto zvečer, ko je prejel prošnjo iz Londona, napovedal zgolj, da bo začel posvetovanja z voditelji EU, kako se na to odzvati.