c S

Tudi Francozinja Goulardova mora na dodatno zaslišanje

09.10.2019 18:38 Bruselj, 09. oktobra (STA) - Francozinja Sylvie Goulard, kandidatka za evropsko komisarko za notranji trg, mora na dodatno zaslišanje, ki bo v četrtek dopoldne, so danes po pestri razpravi odločili v pristojnem odboru Evropskega parlamenta. Odločitev je že potrdilo tudi vodstvo parlamenta.

Po Poljaku Januszu Wojciechowskem, ki je ustni popravni izpit v torek opravil, mora na to dodatno preizkušnjo kljub nasprotovanju liberalcev in socialdemokratov zdaj tudi Francozinja. Dodatno zaslišanje bo v četrtek od 9.30 do 11. ure.

Odločitev so v odboru sprejeli že dopoldne, a so nato socialdemokrati, levica ter skrajno desna Identiteta in demokracija zahtevali, naj se zaslišanje preloži na ponedeljek. Na koncu je obveljala prvotna odločitev, da bo izpit v četrtek ob 9.30.

Po zaslišanju bodo koordinatorji pristojnega odbora znova poskušali zbrati dvotretjinsko večino, ki je potrebna za potrditev. Če je ne bo mogoče doseči, bo o kandidatki odločal celoten odbor z navadno večino.

Pristojni odbori so po neuradnih informacijah doslej pozitivno ocenili 23 od 24 že zaslišanih kandidatov, med njimi tudi slovenskega kandidata Janeza Lenarčiča.

Danes sta pozitivno oceno po neuradnih navedbah dobila tudi izvršna podpredsednika Valdis Dombrovskis in Frans Timmermans, ki so ju pristojni odbori zaslišali v torek.

Že pred zaslišanji so evropski poslanci zaradi navzkrižja interesov dokončno zavrnili Madžara Laszla Trocsanyija in Romunko Rovano Plumb. Nova kandidata uradno še nista potrjena, tako tudi niso znane podrobnosti glede njunih zaslišanj.