c S
Turčija začela vojaško ofenzivo proti kurdski milici YPG na severu Sirije 09.10.2019 19:31 Ankara, 09. oktobra (STA) - Turčija je začela vojaško ofenzivo proti kurdski milici YPG na severu Sirije, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Začetek letalske ofenzive so potrdile tudi enote kurdske milice. Letala so napadla kurdske cilje na območju mesta Ras al Ain, po prvih podatkih sta bila ubita dva civilista.

"Turške oborožene sile in sirska narodna vojska so začele operacijo Izvir miru na severu Sirije," je Erdogan zapisal na družbenem omrežju Twitter. Dodal je, da je operacija uperjena proti skrajni sunitski skupini Islamska država ter kurdski milici YPG, ki je po mnenju Ankare povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki se v Turčiji bori proti tamkajšnjim oblastem.

"Naša misija je preprečiti oblikovanje koridorja nasilja ob naši južni meji ter na območju vzpostaviti mir," je poudaril Erdogan.

"Ohranili bomo ozemeljsko celovitost Sirije in lokalne skupnosti osvobodili teroristov," je dodal.

Turška državna radiotelevizija TRT je poročala, da je turška vojska napadla pet oporišč kurdske milice v mestu Ras al Ain na severovzhodu Sirije in ob meji s Turčijo. Objavila je tudi posnetke turških vojaških letal F16, ki so poletela iz vojaške baze v Diyarbakirju na jugovzhodu Turčije.

Začetek letalskih napadov so potrdile tudi enote kurdske milice, ki so danes razglasile tridnevno splošno mobilizacijo.

"Turška vojaška letala so začela letalske napade na civilna območja. Med prebivalci tega območja vlada velika panika," je tvitnil Mustafa Bali, tiskovni predstavnik Sirskih demokratičnih sil (SDF), ki jih sestavljajo v glavnem kurdske enote in ki nadzorujejo obsežna območja na severovzhodu Sirije.

Letalskim napadom naj bi se po poročanju tujih tiskovnih agencij, ki se sklicujejo na vire v turški vojski, kasneje pridružilo tudi topništvo.

Tudi Sirski observatorij za človekove pravice je poročal, da so letalski napadi uperjeni na območje mesta Ras al Ain. Turška tiskovna agencija Anadolu je poročala tudi o obstreljevanju kurdskih položajev v obmejnem mestu Tal Abyad.

Kurdske milice so sporočile, da sta bila v letalskem napadu na vas zahodno od mesta Ras al Ain ubita dva civilista, dva pa sta bila ranjena.

Organizacija Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočila, da z območja mesta Ras al Ain in vasi Tal Abjad zaradi turških napadov beži na tisoče ljudi.

Turčija je o začetku ofenzive ob 14. uri po krajevnem času (13. uri po srednjeevropskem) obvestila ZDA, Rusijo, Nemčijo, Veliko Britanijo, Francijo in Italijo, pa tudi zvezo nato in Združene narode, je sporočilo turško zunanje ministrstvo. Uradno pa je javnost o ofenzivi obvestil Erdogan dve uri in pol kasneje.

Pred začetkom ofenzive se je Erdogan danes po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Erdogan je po navedbah virov iz Ankare dejal, da bo turška ofenziva proti kurdski milici Siriji prinesla mir in stabilnost.

"Med pogovorom je predsednik izjavil, da bo predvidena operacija vzhodno od Evfrata prinesla mir in stabilnost Siriji in olajšala pot k politični rešitvi," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli viri turškega predsednika.

Iz Kremlja pa so sporočili, da je Putin Erdogana pozval, naj pred začetkom ofenzive "dobro premisli". "Putin je pozval svoje turške partnerje, naj dobro premislijo o razmerah in naj ne uničijo skupnih naporov pri reševanju sirske krize," so sporočili po telefonskem pogovoru obeh predsednikov.

Gre za tretjo ofenzivo Turčije proti kurdski milici v Siriji v zadnjih treh letih. Prva večja turška ofenziva v Siriji je bil Ščit Evfrata avgusta 2016, njen namen pa je bil ustaviti borce skrajne skupine Islamska država ter preprečiti milicam YPG, da bi na severu Sirije pridobile še več ozemlja. Januarja 2018 pa je turška vojska skupaj s sirskimi uporniki začela ofenzivo Oljčna vejica v kurdski enklavi Afrin na severu Sirije. Nadzor nad Afrinom so prevzeli marca lani.

Erdogan je že nekaj časa grozil z novo ofenzivo proti kurdskim borcem v Siriji, ki jih označuje za teroriste, in preselitvijo do dveh milijonov sirskih beguncev, ki so sedaj v Turčiji, na varovano območje, ki ga želi vzpostaviti na sirski strani meje s Turčijo. To 30 kilometrov globoko tamponsko območje naj bi se raztezalo na 480 kilometrih vse do iraške meje.

ZDA so v ponedeljek začele umikati svoje enote z območij na severovzhodu Sirije, s čimer so odprle pot za turški vdor.