c S

Pred EU in Otokom zadnji poskus za dogovor pred vrhom EU

10.10.2019 06:03 London, 09. oktobra (STA) - Pred EU in Združenim kraljestvom so ključni pogovori, ki bodo zadnji poskus za dogovor pred vrhom unije prihodnji teden. Britanski minister za brexit Steve Barclay se bo v petek v Bruslju srečal s pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem. Premierja Velike Britanije Boris Johnson in Irske Leo Varadkar pa se bosta sestala že v četrtek.

Tiskovni predstavnik britanske vlade je danes sprva sporočil, da se bosta Barclay in Barnier sestala v četrtek. "Razpravljala bosta o stanju po tednu tehničnih pogovorov," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vir pri EU pa je kasneje sporočil, da je bilo srečanje britanskega ministra in pogajalca unije preloženo na petek. Razlogov za to ni navedel.

Na pogovorih o brexitu pa se bosta že v četrtek sestala premierja Velike Britanije in Irske. Na "zasebnem" srečanju bosta lahko voditelja in njuni ekipi razpravljala o podrobnostih," so danes sporočili z Downing Streeta. Sestala se bosta v času kosila na severozahodu Anglije. Po navedbah AFP naj bi razpravljala o meji med Severno Irsko in Irsko.

Varadkar je sicer v torek dejal, da si Dublin želi dogovor o urejenem izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, "vendar ne za vsako ceno". Pri tem je izrazil prepričanje, da bo dogovor "zelo težko doseči do naslednjega tedna".

Barnier pa je poudaril, da unija sedanjih britanskih predlogov ne more podpreti, saj so hipotetični in začasni, medtem ko je ločitveni sporazum z irskim varovalom, o katerem so se dogovorili z bivšo premierko Thereso May, operativna, pravno vzdržna in trajna rešitev. EU sicer še vedno ne izključuje možnosti dogovora.

Bruselj in London imata le še nekaj dni časa, da pred vrhom EU 17. in 18. oktobra dosežeta dogovor. Britanski poslanci so namreč sprejeli zakon, ki od vlade zahteva, da Bruselj v pismu formalno zaprosi za preložitev brexita, če britanski parlament do 19. oktobra ne bo potrdil ločitvenega sporazuma.

Parlament se bo na zahtevo vlade v soboto, 19. oktobra, tudi sestal. To bo prvo sobotno zasedanje britanskega parlamenta po letu 1982, ko so se poslanci sestali zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke.

Johnson je sicer dejal, da "bodo upoštevali zakonodajo in izstopili 31. oktobra" v vsakem primeru. Ob tem pa ni pojasnil, kako namerava doseči cilja, ki se zdita izključujoča.