c S

Kurdske sile v Siriji ustavile boj proti borcem IS

10.10.2019 06:03 Damask, 09. oktobra (STA) - Sirske demokratične sile (SDF), ki jih sestavljajo v glavnem kurdske enote in ki nadzorujejo obsežna območja na severovzhodu Sirije, so po začetku turške ofenzive proti kurdskim milicam YPG na severu Sirije danes ustavile boj proti borcem skrajne sunitske skupine Islamska država (IS).

Kot se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izvedelo iz kurdskih varnostnih virov v Siriji, se bodo raje osredotočile na zoperstavljanje turški ofenzivi. "Vse sile SDF so mobilizirane na območjih ob meji s Turčijo," je povedal neimenovani predstavnik kurdskih sil.

Kurdske sile in milice so v Siriji pomemben partner ZDA v boju proti IS. Turčija kurdske sile označuje za teroriste in jih želi pregnati z območja ob meji ter vzpostaviti varovano območje, kamor bi preselili do dva milijona sirskih beguncev, ki so sedaj v Turčiji.

Ankara je zato popoldne začela vojaško ofenzivo proti kurdski milici YPG na severovzhodu Sirije, v kateri je bilo po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice doslej ubitih najmanj 15 ljudi, med njimi osem civilistov. Z območja mesta Ras al Ain in vasi Tal Abjad zaradi turških letalskih napadov beži na tisoče ljudi.

Iz sveta se vrstijo ostri odzivi na ofenzivo, kritičen je bil tudi ameriški predsednik Donald Trump.