c S

DZ v torek o izbrisih v bankah, v četrtek o strategiji nacionalne varnosti

20.09.2019 15:58 DZ bo septembrsko sejo v ponedeljek začel z vprašanji ministrom in generalnemu sekretarju vlade Stojanu Tramtetu, premier Marjan Šarec pa bo poslancem odgovarjal v torek, 1. oktobra. Med bolj odmevnimi točkami bo torkovo branje predloga zakona za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v sanaciji bank ter v četrtek razprava o resoluciji nacionalne varnosti.

Kot je časovnico rednega septembrskega zasedanja danes določil kolegij predsednika DZ, bodo imeli poslanci v torek skoraj pet ur na voljo za drugo branje predloga zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Zakon, ki sledi odločbi ustavnega sodišča o sanaciji bank konec leta 2013, je vlada pripravila že aprila, a se je ob nekaterih glasnih kritikah, številnih dopolnilih in novih grožnjah z ustavno presojo njegova obravnava zavlekla.

Predlog je vendarle prestal odločanje na matičnem odboru, pri čemer je ta sprejel številna dopolnila, ki jih bo po napovedih članov odbora na plenarni seji DZ nadgradil v smeri čim manjšega tveganja za neustavnost katere od rešitev. Člani odbora pa še vedno niso razrešili dileme, ali naj, kot je predlagalo ministrstvo za finance, morebitno dosojene odškodnine plača Banka Slovenije. Ta skupaj z Evropsko centralno banko temu odločno nasprotuje. Tako je na seji DZ pričakovati burno razpravo.

V četrtek bo DZ sejo začel z obravnavo resolucije o strategiji nacionalne varnosti, ki je sicer obravnavo na seji matičnega odbora prestala s tesno večino. Gre za krovni dokument, na katerem bi lahko temeljili ostali predpisi s področja nacionalne varnosti. Cilj resolucije je doseči čim večjo stopnjo nacionalne varnosti, pri čemer dokument naslavlja zelo različne vire ogrožanja, tudi sodobne kibernetske in hibridne grožnje.

V predlogu pa ni več predvidene dodelitve dodatnih pooblastil Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), ki je naletela na številne kritike. Na predlog SDS so namreč to določbo iz predloga umaknili. Za to točko dnevnega reda imajo poslanci na voljo slabo uro.

Okoli šest ur pa bodo zatem v četrtek imeli na voljo za razpravo o odgovoru ministra za okolje in prostor Simona Zajca na poslansko vprašanje Branka Simonoviča (DeSUS) v zvezi z zagotavljanjem ustavne pravice do pitne vode za prebivalce na območju rižanskega vodovoda. Simonovič je poslansko vprašanje Zajcu zastavil na julijski seji, ob oceni, da je vodooskrba na obalnem območju zelo problematična, pa je predlagal razpravo o njegovem odgovoru. Takšen sklep je podprlo 44 poslancev, proti jih je glasovalo 35.

Sicer bodo poslanci v torek sejo začeli z obravnavo predloga dopolnitev stanovanjskega zakona, za kar bodo imeli na voljo eno uro. S predlogom želi državni svet etažnim lastnikom olajšati sprejem odločitev o gradbenih delih in izboljšavah v večstanovanjskih stavbah, kadar gre za odpravo arhitektonskih ovir. Predlog ima široko podporo.

Prav tako ima široko podporo predlog dopolnitev zakona o skupnosti študentov, ki uvaja nadzor nad zakonitostjo in porabo denarja Študentske organizacije Slovenije. Poslanci bodo v torek o tem predlogu opravili tretjo obravnavo, na voljo imajo skupno 55 minut. V torek bodo opravili tudi drugo branje novele zakona o DDV, ki med drugim uveljavlja možnost uporabe znižane stopnje DDV na elektronske publikacije.

V sredo bodo poslanci imeli 55 minut na voljo za novelo zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki slepim in slabovidnim omogoča dostop do avtorsko varovanih del. Zatem pa je skoraj štiri ure razprave predvidene za drugo branje predloga sprememb zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, s katerim želi vlada med drugim določiti poenoteno usklajevanje transferjev enkrat letno.

V sredo je imajo poslanci skoraj štiri ure in pol na voljo tudi za prvo obravnavo predloga NSi za dopolnitev kazenskega zakonika. Po predlogu bi preprečili zastaranje pregona kaznivih dejanj, povezanih s spolnimi zlorabami.

V petek seja DZ ni predvidena, pač pa bodo poslanci zasedanje nadaljevali v torek, 1. oktobra, ko bo na njihova vprašanja odgovarjal premier Šarec.

Kolegij predsednika DZ je sicer danes zavrnil predlog za obravnavo predloga dopolnitve zakona o delovnih razmerjih po skrajšanem postopku. Levica z dopolnitvami predlaga, da bi bili starši, zaposleni tako v javnem kot v zasebnem sektorju, upravičeni do plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolca v šolo na prvi šolski dan. Kot je danes pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, se s predlogom vsebinsko strinjajo, a imajo dovolj časa za redni postopek. Po njegovem mnenju je prav, da se s predlogom seznani tudi Ekonomsko-socialni svet. Podobno se je zavzel vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Ljubljana, 20. septembra (STA)
Foto: STA