c S

Židan s pravniki o nekaterih vprašanjih v zvezi s pravnim statusom poslancev

20.09.2019 10:14 Ljubljana, 20. septembra (STA) - Predsednik DZ Dejan Židan se bo s pravnimi strokovnjaki danes posvetoval o vprašanjih, ki se nanašajo na pravni status poslank in poslancev. Po majskem posvetu so vložili zakonodajo o nezdružljivosti poslanske funkcije, odprti pa sta še vprašanji o ureditvi dolgotrajne odsotnosti poslanca in sodnega varstva pri odločitvi o prenehanju mandata.

Julija je večina poslanskih skupin v postopek DZ vložila predlog zakona o DZ ter novelo zakona o poslancih, s katerima želijo preurediti status poslancev in DZ. Novela med drugim postopke o nezdružljivosti funkcije prenaša na Komisijo za preprečevanje korupcije. Predlog je šel v postopek brez podpore Levice in NSi, ki sta opozarjali tudi na to, da prenehanje poslanskega mandata v noveli ni več predvideno.

Židan se želi tokrat s pravnimi strokovnjaki posvetovati tudi o vprašanjih, ki se nanašajo na zagotovitev posebnega in učinkovitega sodnega varstva pri odločitvi o prenehanju mandata poslanca. Predlaga razpravo o izhodiščih, katero sodišče naj bo pristojno za odločanje o pravnem sredstvu v postopku prenehanja mandata glede na obseg sodne presoje, po katerem postopku naj odloča sodišče in kakšna naj bodo pooblastila sodišča za zagotovitev učinkovitega sodnega varstva. Glede na to, katero sodišče naj bo pristojno in po katerem postopku, je odprto tudi vprašanje, v katerem zakonu naj bo urejeno sodno varstvo pri prenehanju mandata, so v vabilu pravnikom na posvet navedli v kabinetu predsednika DZ.

Med drugim pa je za pravnike ostalo odprto tudi vprašanje, kako v DZ ravnati v primeru dolgotrajne upravičene odsotnosti poslanca ali poslanke, bodisi zaradi bolezni bodisi v primeru porodniške odsotnosti. Gre denimo za možnosti, kdo in kako bi poslanca lahko nadomeščal pri obveznostih, tudi glasovanjih.

Na posvet so vabljeni Janez Čebulj, Franc Grad, Igor Kaučič, Mirko Pečarič in Rajko Pirnat.