c S

Merklova: Boj proti podnebnim spremembam bo terjal denar

11.09.2019 14:53 Berlin, 11. septembra (STA) - Nemčija mora po mnenju kanclerke Angele Merkel sprejeti, da je boj proti podnebnim spremembam nujen in da je treba sprejeti ukrepe, ki pa bodo terjali tudi denar. "Če želimo zaščititi podnebje, nas bo to stalo, a ta denar bo šel v dober namen," je izpostavila v razpravi o državnem proračunu v parlamentu.

Kot je še opozorila nemška kanclerka, bi bilo neukrepanje v boju proti podnebnim spremembam še dražje. "Ne ukrepati ni ena izmed možnosti," Merklovo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Merklova je v razpravi še izpostavila, da bo boj proti podnebnim spremembam terjal veliko moči in da bo moral njen kabinet, zadolžen za podnebne spremembe, najti inovativne ukrepe v okvirih socialno tržnega gospodarstva. Ukrepe, s katerimi se namerava Nemčija spopasti s podnebnimi spremembami, bo sicer kabinet predstavil 20. septembra.

Obdavčitev emisij ogljikovega dioksida in kvaliteten nadzor sta po mnenju kanclerke prava ukrepa za znižanje teh emisij. Pozvala je tudi k večji rabi obnovljivih virov energije, pri čemer je izpostavila vetrne elektrarne.

Kritična je bila do "arogance" prebivalcev bolj razvitih mest, ko pride do vprašanja podnebnih sprememb. Merklova je prepričana, da je treba vzpostaviti zavezništvo med mesti in podeželjem. Dodala je, da razvoj mest in podeželja teče različno, na kar je treba poiskati odgovore. Sama ocenjuje, da je treba na podeželju izboljšati internetne povezave in zdravstvene storitve, saj bi bilo to ključno za vzpostavitev enakosti z razvitejšimi mesti.