c S

Merklova za tesnejše sodelovanje v EU

11.09.2019 13:41 Berlin, 11. septembra (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ocenila, da je čas za tesnejše sodelovanje v EU, sploh glede na globalne spremembe in napetosti. V govoru ob razpravi o proračunu v bundestagu je Merklova poudarila, da bi se morala EU sedaj osredotočiti na razvoj tesnejših vezi.

Kot je utemeljila, bodo imeli naraščajoče rivalstvo med ZDA in Kitajsko, geostrateška ponovna krepitev Rusije, pa tudi načrtovani odhod Velike Britanije iz EU globoke posledice, na katere se mora EU pripraviti, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška kanclerka je ob tem izrazila prepričanje, da je še mogoče, da Velika Britanija 31. oktobra iz EU odide z dogovorom. "Globoko prepričana sem, da še imamo vse možnosti, da to storimo na urejene način in nemška vlada si bo za to prizadevala do zadnjega dneva," je dejala.

Če EU in Veliki Britaniji ne bo uspelo doseči dogovora o pogojih brexita, je Nemčija kot glavna ekonomska sila unije pripravljena tudi na neurejeno ločitev, je dodala Merklova po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nemška kanclerka je v današnjem govoru izpostavila tudi, da se mora EU tehnološko izboljšati, saj zaostaja, ko gre za nekatere pomembne tehnološke napredke. Evropa namreč po njenem mnenju ni več na vseh področjih v koraku s časom, predvsem ko gre za izdelavo čipov, sodelovalno gospodarstvo in proizvodnjo baterijskih celic, navaja dpa.

Merklova je danes pohvalila novo Evropsko komisijo, ki jo je v torek predstavila njena predsednica, nekdanja nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen. Po mnenju kanclerke je nova komisija globalno orientirana, tako da bo okrepila položaj Evrope v svetu.

Komentirala je tudi zahteve ZDA, da Nemčija poveča izdatke za zvezo Nato na dva odstotka BDP. Nemčija bo po besedah Merklove izpolnila obljubo in se približevala temu cilju. Dodala je, da tudi EU načrtuje krepitev skupnih obrambnih politik.