c S

Sodišče EU prikimalo Poljski in Rusiji omejilo dostop do plinovoda

10.09.2019 16:59 Luxembourg, 10. septembra (STA) - Sodišče EU je podprlo poljska prizadevanja, da Rusiji omeji dostop do plinovoda Opal, ki je priključen na Severni tok 1. Evropska komisija je leta 2016 Gazpromu dovolila, da prek Opala pri dobavi plina v Nemčijo zaobide Poljsko in Ukrajino, v čemer Varšava vidi grožnjo poljski energetski varnosti. Poljsko ministrstvo je odločitev že pozdravilo.

Opal je 480-kilometrski plinovod, povezan s Severnim tokom 1, prek katerega ruski Gazprom prek Baltskega morja plin dobavlja v Nemčijo. Opal teče vzporedno z nemško-poljsko mejo vse do Češke. Zgrajen je bil leta 2011 in je v lasti Gazpromove nemške podružnice Wingas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je leta 2016 Gazpromu dovolila, da prek Opala v Nemčijo dobavi več plina, do takrat je smel kot glavni dobavitelj pod posebnimi pogoji uporabljati do 50 odstotkov njegove zmogljivosti. Varšava je to odločitev izpodbijala na Sodišču EU, saj so bili prepričani, da ogroža njihovo energetsko varnost.

Luksemburško sodišče je danes povozilo odločitev Bruslja in sporočilo, da odločitev Evropske komisije krši pravilo energetske solidarnosti. Poljski minister za energetiko Krzysztof Tchorzewski je že pozdravil odločitev. "Zadovoljni smo z odločitvijo sodišča, ki ne ohranja zgolj poljske energetske varnosti, pač pa tudi ukrajinsko, latvijsko, litovsko in estonsko," je dejal novinarjem v Varšavi.