c S
Nemčija in Hrvaška s skupnimi pripravami na predsedovanje EU leta 2020 09.09.2019 12:17 Zagreb/Berlin, 09. septembra (STA) - Nemčija in Hrvaška bosta imeli skupne priprave na predsedovanje Svetu EU v prihodnjem letu, ko bo Zagreb na čelu EU v prvi polovici leta, Berlin pa v drugem polletju, so sporočili po današnjem srečanju zunanjih ministrov Nemčije in Hrvaške, Heika Maasa in Gordana Grlića Radmana v Berlinu.

Maas je po srečanju s svojim hrvaškim kolegom izpostavil, da je predsedovanje Svetu EU najpomembnejša naloga v prihajajočem obdobju. Ocenil je, da je pred Hrvaško velik izziv, a tudi velika priložnost, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pojasnil je, da se Hrvaško predsedovanje začenja kmalu potem, ko bo novembra svoje naloge prevzela nova Evropska komisija. Pričakuje, da bodo med hrvaškim predsedovanjem zagotovo nadaljevali s temo brexit, na mizi bo tudi dolgoročni finančni okvir EU.

Vodja nemške diplomacije je še izpostavil, da skupne priprave na predsedovanje zahtevajo veliko stopnjo usklajevanja med Nemčijo in Hrvaško, ne samo na dvostranskem, temveč tudi na evropskem področju. Napovedal je, da bodo v Zagreb v prvi polovici prihodnjega leta poslali dodatnega diplomata z namenom operativnih priprav in koordinacije.

Grlić Radman je ponovil, da bodo med hrvaškim predsedovanjem prednostne naloge trajnostni razvoj držav in regij s poudarkom na demografski obnovi ter infrastrukturno povezovanje in varnost držav, posebej ko gre za nadzor zunanjih meja EU.

Nemški zunanji minister je dodal, da bo eden od izzivov med predsedovanjem EU v prihodnjem letu tudi širitev EU. Njegov hrvaški kolega je dodal, da so posebej zainteresirani za širitev EU na Zahodni Balkan. Ponovil je, da Zagreb podpira odpiranje pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. Menil je tudi, da je treba nadaljevati pogovore o evropski perspektivi ostalih držav regije, predvsem BiH.

Maas in Grlić Radman sta se pogovarjala tudi o strateških zunanjepolitičnih ciljih Hrvaške, med katerimi je najpomembnejši vstop države v schengensko območje. Hrvaška ima polno podporo Nemčije, je še poročala Hina. Maas je znova izpostavil predlog Nemčije, da bi za nadzor zunanje meje EU namenili več denarja.