c S

Za pokrajine kot element trajnostnega razvoja države

06.09.2019 14:21 Ljubljana, 06. septembra (STA) - Cilj uvedbe pokrajin je v prvi vrsti zagotovitev trajnostnega in policentričnega razvoja Slovenije, ki bo bistveno pripomogel k boljši kakovosti življenja ljudi, so se strinjali sogovorniki na današnjem srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju, so sporočili iz njegovega urada.

Delovnega srečanja so se udeležili predsednik DS Anton Kovšca, predstavniki strokovne skupine in predsedniki vseh treh združenj občin. Pahorju so predstavili dosedanje priprave pri oblikovanju osnutkov pokrajinske zakonodaje, kot jo določa 143. člen ustave.

Sogovorniki so ocenili, da dosedanje priprave potekajo uspešno in strokovno dobro pripravljeno. Prav tako so se strinjali, da je postopek teritorialnih členitev pokrajin vsebinsko ustrezna in primerna osnova za nadaljnje aktivnosti na področju finančne, upravne in razvojne kapacitete bodočih pokrajin. Kot so navedli v Pahorjevem uradu, je stroka vsebinsko poenotena, da je pomemben predvsem razvojni element bodočih pokrajin, pri tem pa je treba upoštevati finančne in upravne zmožnosti začrtanih teritorijev in prebivalstva.

Naslednji posvet pri predsedniku republike bo 4. novembra, ko bo tema razprave strokovno usklajen predlog teritorialne členitve bodočih pokrajin z načelnimi predlogi o ureditvi ostalih ključnih vprašanj uvedbe pokrajin. Nas posvet bo Pahor povabil predstavnike vlade, stroke, civilne družbe, občin in parlamentarnih strank.

Predlog, ki je nastal v strokovni skupini pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete, predvideva ustanovitev 11 pokrajin. Dobili bi Dolenjsko, Gorenjsko, Goriško, Južno Štajersko, Vzhodno Štajersko, Zahodno Štajersko, Koroško, Ljubljansko, Primorsko-notranjsko, Savinjsko-šaleško in Pomursko pokrajino.

Kot izhaja iz predloga, avtorji predlagajo, da sedež pokrajine, sedež pokrajinskega sveta in sedež sveta občin ne bi bila v istem, ampak v različnih krajih pokrajine. Predlagane sedeže pokrajinskega sveta in sveta občin pa bi lahko pokrajinski sveti spremenili in določili s statutom pokrajine.