c S

Katičeva in Šabeder o pomanjkanju specializantov klinične psihologije

23.08.2019 07:35 Ljubljana, 22. avgusta (STA) - Ministrica za pravosodje Andreja Katič in minister za zdravje Aleš Šabeder sta se danes sestala na delovnem sestanku. Ministra sta na srečanju največ pozornosti namenila problematiki akutnega pomanjkanja specializantov klinične psihologije, so zapisali na spletnih straneh ministrstva za pravosodje.

Ministrstvo za pravosodje pozdravlja prizadevanja za ureditev izvajanja in financiranja specializacij iz klinične psihologije in jih v celoti podpira, hkrati pa sodeluje pri iskanju morebitnih novih medresorskih rešitev, so navedli.

Predsednica Zbornice kliničnih psihologov Slovenije Sana Čoderl Dobnik je namreč v začetku julija na posvetu pri Katičevi pojasnila, da ministrstvo za zdravje intenzivno išče možnosti za financiranje specializacij iz klinične psihologije.

Na pravosodnem ministrstvu jih veseli, da je Šabeder problem pomanjkanja kliničnih psihologov prepoznal kot družbeni problem, ne le kot problem sodnega izvedenstva, na kar že dlje časa opozarjajo.

Katičeva in minister Šabeder sta kot eno izmed medsebojnih pomoči pri iskanju rešitev našla tudi v možnosti širšega obveščanja o javnem pozivu k predložitvi vlog za imenovanje novih sodnih izvedencev, ki ga bo ministrstvo za pravosodje predvidoma objavilo novembra letos.

Skladno z dogovorom pa bo ministrstvo za zdravje o objavljenem javnem pozivu obvestilo širši krog posameznikov, zdravstvenih zavodov in drugih strokovnih institucij, ki sodijo v njihovo resorno pristojnost, je zapisano v sporočilu.

Sodišča namreč že več let opozarjajo na pomanjkanje sodnih izvedencev, kar povzroča podaljševanje sodnih postopkov. Hudo pomanjkanje izvedencev za področje klinične psihologije je še posebej razgalila uporaba družinskega zakonika. Ta je namreč na sodišča prenesel stvarno pristojnost za odločanje v nekaterih dodatnih postopkih za varstvo koristi otroka, ki so bili prej v pristojnosti centrov za socialno delo.