c S

Pakistan terja sklic izredne seje VS ZN o Kašmirju

14.08.2019 11:24 New York/Islamabad/New Delhi, 14. avgusta (STA) - Pakistan je v torek Združene narode pozval k sklicu izredne seje Varnostnega sveta glede Kašmirja, potem ko je New Delhi indijskemu delu te pokrajine 5. avgusta odpravil avtonomijo, napetosti med sosedama pa se odtlej samo stopnjujejo.

Pakistanski zunanji minister Šah Mehmud Kurejši je v pismu VS ZN z zahtevo po izredni seji poudaril, da razmere v Kašmirju predstavljajo neposredno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Zatrdil je tudi, da je bil namen odločitve New Delhija o odpravi posebnega ustavnega statusa indijskemu delu te pokrajine "upravičiti vprašljivo in neutemeljeno priključitev" Kašmirja Indiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Poleg tega obstaja neposredna nevarnost, da bo Indija sprožila nov konflikt s Pakistanom s ciljem odvrniti pozornost od njenih nedavnih dejanj v okupiranem Džamuju in Kašmirju," je dodal Kurejši.

Indijska vlada je 5. avgusta odpravila 370. člen ustave, ki je večinsko muslimanski indijski zvezni državi Džamu in Kašmir zagotavljal avtonomijo v vseh zadevah z izjemo zunanjih zadev, obrambe in komunikacij. Na območje je New Delhi poslal tudi močne vojaške okrepitve in uvedel policijsko uro ter omejitve v komunikacijah.

Guverner Džamuja in Kašmirja, ki je sedaj ozemlje pod zvezno indijsko upravo, Satya Pal Malik je sicer danes sporočil, da bodo omejitve gibanja zrahljali po četrtku, ko v Indiji praznujejo dan neodvisnosti. Še naprej pa bodo ostale zablokirane komunikacijske povezave, to je telefon in internet.

"Sovražniku ne želimo dati tega orodja, dokler se stvari ne umirijo," je v pogovoru za časnik Times of India povedal Malik. Dodal pa je, da bo v tednu ali desetih dneh "vse v redu in postopoma bomo odprli komunikacijske povezave", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pakistanski premier Imran Kan je medtem danes odpotoval v pakistanski del Kašmirja, kjer bo imel govor v tamkajšnjem parlamentu. Po pričakovanjih bo v govoru ob pakistanskem dnevu neodvisnosti znova ostro kritiziral Indijo, potem ko jo je v nedeljo primerjal z nacistično Nemčijo.

Indija in Pakistan, jedrski velesili, si od neodvisnosti od Velike Britanije leta 1947 delita Kašmir, zaradi katerega sta se doslej že dvakrat zapletli v vojno. Pakistan danes, dan pred Indijo, praznuje dan neodvisnosti.