c S
Po omejitvi protestov hongkonško letališče znova obratuje 14.08.2019 09:46 Hongkong, 14. avgusta (STA) - Hongkonško mednarodno letališče od danes znova normalno obratuje, potem ko je bilo zaradi spopadov med protestniki in policijo dva dni ohromljeno ali zaprto. Letališke oblasti so danes sporočile, da so dobile začasni sodni nalog o prepovedi protestov na letališču izven območij, ki jih oblasti dovolijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Letala danes tako večinoma letijo v skladu s voznim redom, čeprav je še vedno nekaj odpovedi in zamud. V minulih dveh dneh so zaradi protestov in spopadov protestnikov s policijo odpovedali več sto letov, navaja britanski BBC.

Letališče, eno najbolj prometnih na svetu, je prizorišče protivladnih protestov od minulega petka, ko so se protestniki z ulic Hongkonga preselili tudi na letališče. Večinoma so minili mirno, v torek pa so protestniki z vozički za prtljago potnikom preprečevali dostop do letov in izvedli množičen sedeči protest.

Do zaostrovanja pa je prišlo potem, ko so se protestniki soočili z moškim, za katerega so mislili, da je policist pod krinko. Sledil je prihod policistov in spopad z njimi. Policija je uporabila tudi solzivec.

Kot navaja BBC, so se protestniki soočili s še najmanj dvema moškima, misleč da so policisti pod krinko, potem ko je hongkonška policija v ponedeljek priznala, da so med protestniki tudi policisti. Med napadenimi moškimi je bil po navedbah kitajskega časnika Global Times tudi njihov novinar.

Hongkonška vlada je nasilje na letališču obsodila in napovedala ukrepe proti odgovornim. V današnji izjavi je nasilje označila za nezaslišano, ki je prestopilo meje civilizirane družbe.

Kitajska je ponovno obsodila protestnike in dejala, da njihova dejanja spominjajo na terorizem, potem ko so pretepli dva moška. "Izrekamo hujšo obsodbo teh terorizmu podobnih dejanj," je dejala tiskovna predstavnica kitajskega urada pristojnega za Hongkong Xu Luying. Po njenih besedah so pretepli dva Kitajca s celine.

Dejanja protestnikov so huje škodovala mednarodni podobi Hongkonga in resno prizadela čustva številnih kitajskih rojakov s celine, je dodala Xujeva.

"Izjemno ostuden nasilen kriminal je treba resno kaznovati v skladu z zakonom," je pozvala. Izrazila je še podporo hongkonški policiji in pravosodju, ki naj po njenem delujejo odločno in kriminalce čim prej privedejo pred roko pravice.

Demonstracije so se začele junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočila izročanje osumljencev Kitajski. Nato so se razširile v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo.