c S

Slovenija Samardžića ne bo izročila Črni gori

14.08.2019 13:24 Slovenija ne bo izročila državljana Črne gore Božidarja Samardžića tej državi, ker je po slovenski zakonodaji potekel rok za pričetek prestajanja njegove zaporne kazni, je pred dnevi potrdil senat višjih sodnikov. Črna gora ga je za začetek prestajanja dvajsetletne zaporne kazni zaradi umora z mednarodno tiralico iskala 19 let.

Kot navaja časnik Večer, je bil Samardžić tudi izpuščen iz izročitvenega pripora v Ljubljani, kjer je prebil skoraj 11 mesecev.

Samardžića je sodišče v Črni gori, ki mu je sodilo v odsotnosti, februarja 1999 zaradi vpletenosti v umor v Nikšiću obsodilo na 20 let zapora. Glede na sodbo naj bi takrat skupaj s še enim moškim skušal ubiti tri ljudi v avtomobilu na ulici. Eden je zaradi posledic streljanja umrl, drugi pa je bil hudo poškodovan. Samardžić je po dejanju zbežal.

Slovenski policisti so ga na podlagi Interpolove tiralice prijeli lani septembra v Ljubljani in ga odpeljali pred preiskovalno sodnico, ki mu je odredila izročitveni pripor.

Ljubljansko okrožno sodišče je prvotno sklenilo, da ga bo Slovenija izročila. Ko je sklep postal pravnomočen, je Samardžić zamenjal odvetnika, novi odvetnik Miloš Zarić pa je novembra lani vložil ustavno pritožbo in z njo uspel. Ustavno sodišče je decembra začasno ustavilo Samardžićevo izročitev zaradi verjetnosti, da bo v zaporu v Črni gori žrtev krvnega maščevanja.

Ustavni sodniki so razveljavili sodne sklepe glede njegove izročitve, naložili zunajobravnavnemu senatu okrožnega sodišča, da ponovno preuči vse pritožbe odvetnika Zarića in znova odloči o izročitvi Črni gori. Ta je znova odločil, da se Samardžić izroči Črni gori.

Odvetnik Zarić se je znova pritožil na ta sklep, višje sodišče pa je 17. julija sklep okrožnega sodišča razveljavilo, ker se prvostopenjsko sodišče ni ukvarjalo s tem, ali je zastaralni rok za nastop zaporne kazni za Samardžića že potekel.

Prvostopenjski senat je nato odločil, da se prošnja Črne gore za izročitev Samardžića zavrne, saj je že potekel zastaralni rok za pričetek prestajanja zaporne kazni. Sodišče je pri tem sicer upoštevalo takratno slovensko zakonodajo, da obsojenemu na več kot deset let zapora ni treba na prestajanje kazni, ko od obsodbe mine petnajst let, zastaralni rok pa je tekel kljub temu, da je bil na begu. Po črnogorski zakonodaji velja sicer 30-letni zastaralni rok.

Zadnji sklep senata je pred dnevi potrdil še senat višjih sodnikov, Samardžić pa zdaj čaka le še na odločitev notranjega ministrstva glede njegove prošnje za azil, še navaja Večer.

Ljubljana, 14. avgusta (STA)
Foto: STA