c S
Kalifornijski okrožji s tožbo nad nova imigracijska pravila 14.08.2019 07:49 San Francisco, 14. avgusta (STA) - Kalifornijski okrožji San Francisco in Santa Clara sta v torek na zveznem sodišču v San Franciscu vložili tožbo proti novim pravilom priseljevanja, ki jih je v ponedeljek naznanila vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa. Z njimi bi odvzeli pravico do legalizacije statusa ali državljanstva vsem, ki koristijo socialne storitve zvezne vlade.

Kalifornijski okrožji v tožbi trdita, da bodo pravila poslabšala zdravstveno stanje in socialno dobrobit njunih prebivalcev, povečala bodo nevarnosti za javno zdravje in povzročila finančno škodo. Stroški za razne programe pomoči se bodo namreč prenesli na zvezne vlade.

V tožba tudi trdita, da zvezna vlada ni utemeljila potrebo po spremenjenih pravilih in da z njimi spodkopava imigracijski sistem, ki postavlja združitev družin na prvo mesto.

To je le prva od vrste pričakovanih in napovedanih tožb proti naklepu vlade, da korenito preoblikuje priseljevanje v ZDA in to na škodo revnih in etničnih manjšin. Tožbe so med drugimi napovedali pravosodna ministrica New Yorka, Nacionalni center za imigracijsko pravo ter druge zvezne države in organizacije.

Z novimi pravili želi vlada zanikati pod do zelene karte oziroma dovoljenja za delo in bivanje v ZDA vsem, ki so kdajkoli koristili ugodnosti zdravstvenega sistema za revne medicaid ali dobivali bone za hrano ter pomoč pri najemu ali nakupu stanovanja, kot tudi v okviru drugih socialnih programov zvezne vlade.