c S

Na sojenju v zadevi nezakonitih klicnih centrov prisluhnili telefonskim pogovorom

14.08.2019 08:31 Čeprav sodne počitnice uradno še niso zaključene, se je na mariborskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje šestim članom domnevne slovensko-tajvanske kriminalne združbe, obtoženih trgovine z ljudmi. Zbrani v sodni dvorani so prisluhnili prisluhom telefonskih pogovorov, ujetim med kriminalistično preiskavo.

Kot izhaja iz obtožnice, naj bi obtoženi od novembra 2015 do aretacije januarja lani na različnih lokacijah v Sloveniji in v Zagrebu vzpostavili nezakonite klicne centre, v katere so zaprli najmanj 63 tujih državljanov, večinoma s Kitajske oziroma Tajvana. Tam so jim odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih prisilili, da so po navodilih vodje posameznega centra vzpostavljali stike z večinoma kitajskimi strankami in jih napeljevali v nakazila denarja.

Na današnjem naroku na sodišču so predvajali posnetke telefonskih pogovorov prvoobtoženega Allena Cveka z različnimi sogovorniki, največkrat soobtoženim bratom Tomislavom Cvekom. Večinoma je šlo za dogovarjanje glede prevozov Tajvancev na letališče, odvoza smeti in urejanja nepremičnin, v katerih so domnevno delovali nezakoniti klicni centri. V pogovoru se nikoli nista spuščala v podrobnosti, večkrat sta se le dogovorila za sestanek, na katerem "se bosta vse pogovorila".

Nekaj je bilo klicev na banko z naročilom dviga nekaj tisoč evrov gotovine in pogovorov z lastniki nepremičnin glede plačila obratovalnih stroškov. "Lahko oni plačajo prek spleta ali pa vam dostavim denar za položnice. Pošljite položnice na mail in bomo vse uredili," je enemu od lastnikov odgovoril Allen Cvek.

V telefonskih pogovorih je velikokrat govoril, kot da deluje po navodilu neke tretje osebe, največkrat moškega z vzdevkom Alex. Posnetki pogovorov s Tajvanci bodo na vrsti v nadaljevanju sojenja, ki se bo nadaljevalo prihodnji teden.

Na zatožni klopi je bilo sprva sedem obtoženih, a se je eden od obtoženih Tajvancev na enem od prejšnjih narokov odločil priznati očitke in sprejeti kazen. Sodni senat je sledil predlogu tožilstva, ki je zanj predlagalo tri leta in osem mesecev zapora ter denarno kazen, po izteku kazni pa še izgon iz Slovenije.

Sojenje se tako nadaljuje za šest obtoženih. To so slovenski državljani Allen, Tomislav in Josip Cvek, ki se branijo s prostosti, ter Tajvanci Chen Wei Chung, Tzu Hsiang Hsu in Peng Syuan Hong, ki ostajajo v priporu.

Tožilstvo jim očita trgovino z ljudmi v hudodelski združbi, s katero naj bi si protipravno pridobili najmanj 370.000 evrov. Od tega je po navedbah tožilstva pripadel največji delež prvoobtoženemu Allenu Cveku, ki pa vztraja, da je svoje delo ocenjeval za zakonito, saj naj bi za Tajvance samo opravljal prevoze z letališča ali do trgovine ter jim pomagal pri iskanju namestitev in urejanju interneta. Kot je dejal ob začetku sojenja, mu je bilo rečeno, da Tajvanci v Sloveniji izvajajo igre na srečo.

Maribor, 13. avgusta (STA)