c S
Danska se je opravičila za zlorabe otrok po drugi svetovni vojni 14.08.2019 07:28 Koebenhavn, 13. avgusta (STA) - Danska premierka Mette Frederiksen se je danes uradno opravičila otrokom, ki so jih po drugi svetovni vojni psihično, fizično in tudi spolno zlorabili v deških in dekliških domovih pod nadzorom države, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Vsakemu od vas bi rada pogledala v oči in vam rekla edino pravo stvar: Oprostite," je povedala premierka na slovesnosti v svoji poletni rezidenci v Marienborgu. "Oprostite za nepravičnost, ki ste jo doživeli vi in vaši bližnji," je dodala. Kar se je zgodilo, ni bila krivda otrok, ampak odraslih in družbe, ki ni ukrepala, je poudarila.

Vodja združenja žrtev iz deškega doma Godhavn Poul-Erik Rasmussen je povedal, da so se leta počutili krive, zdaj pa glede na besede premierke to ni več potrebno. Rasmussen je bil v 60. letih 20. stoletja tudi sam žrtev nasilja.

Psihične, fizične in tudi spolne zlorabe so se dogajale med letoma 1945 in 1976 v več deških in dekliških domovih po vsej Danski, najbolj razvpit pa je dom Godhavn na severovzhodu Danske.

Dogajanje je leta 2005 razkrila danska televizija v dokumentarnem filmu, leta 2011 pa so pripravili še preiskovalno poročilo. Do danes zaradi tega niso preganjali še nikogar.