c S

Italijanski senat še brez datuma glasovanja o nezaupnici premierju

14.08.2019 07:28 Rim, 13. avgusta (STA) - Italijanski senat, ki je nocoj razpravljal o časovnici reševanja vladne krize, je zavrnil poziv voditelja skrajno desne Lige Mattea Savinija za takojšnje glasovanje o nezaupnici premierju Giuseppeju Conteju. Namesto tega je Conteja pozval, naj naslednji torek pred senatom spregovori o vladni krizi. Zatem bodo odprte vse možnosti.

Predlog Lige, ki sta ga podprli tudi desnosredinska Naprej Italija in skrajno desni Bratje Italije, je predvideval glasovanje o nezaupnici Conteju že v sredo. A so ga senatorji iz vrst koalicijskega Gibanja pet zvezd in opozicijske Demokratske stranke (PD) zavrnili.

Namesto tega sta ti dve stranki podprli predlog, v skladu s katerim bo Conte 20. avgusta v senatu spregovoril o vladni krizi. Nato bodo odprte vse možnosti, morda tudi glasovanje o nezaupnici, ki pa je zaenkrat še ni na dnevnem redu senata, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja Lige in notranji minister Salvini je sicer pred glasovanjem ponudil podporo za zmanjšanje števila članov obeh domov parlamenta z 945 na 600, za katero si prizadeva gibanje. V zameno pa bi zdaj že nekdanji koalicijski partner podprl predčasne volitve. "Glasujmo o zmanjšanju za 345 članov parlamenta in nato takoj pripravimo volitve," je Salvini pojasnil svoj predlog.

Nekdanji premier iz vrst PD Matteo Renzi je medtem pozval k oblikovanju prehodne vlade, ki bi imela nalogo, da jeseni pod streho spravi proračun, s tem pa bi bile volitve v začetku prihodnjega leta. Roko je ponudil Gibanju pet zvezd Luigija Di Maia.

Vodja PD Nicola Zingaretti je medtem izključil sodelovanje z gibanjem. Di Maio pa je dejal, da "si nihče ne želi sedeti za mizo z Renzijem".

Zaveznike za morebitne volitve si išče tudi Salvini, in sicer pri Naprej Italiji in Bratih Italije Giorgie Meloni.

Vodja Lige, ki je ves čas zgolj pozival k volitvam, je v ponedeljek zagrozil tudi s tem, da bi iz vlade umaknil svojih sedem ministrov. A je premier Conte že pred tem poudaril, da zaradi tega ne bo podal odstopa, ampak da bo odločitev prepustil parlamentu.

Končno besedo bo imel tudi v primeru izglasovane nezaupnice predsednik države Sergio Mattarella. Preden bi razpisal predčasne parlamentarne volitve, bi lahko preučil, ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina. Če v parlamentu ne bi uspeli oblikovati druge večine, mora zahtevati razpustitev parlamenta, volitve pa bi lahko potekale 60 dni po razpustitvi.