c S

Ministrstvo za pravosodje podpira absolutno prednostno obravnavo novele zakona o kazenskem postopku

23.07.2019 15:49 Ljubljana, 23. julija (STA) - Ministrstvo za pravosodje je ob odločbi ustavnega sodišča, ki je začasno zadržalo izvajanje člena akona o kazenskem postopku, ki ustvarja pravno podlago za uporabo t. i. IMSI lovilcev, znova zavzelo stališče, da so ob pripravi rešitev upoštevali načelo sorazmernosti. Obenem podpirajo odločitev sodišča, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

Ustavno sodišče je namreč ob obravnavi zahteve poslancev SDS in Levice za oceno ustavnosti več členov spremenjenega zakona o kazenskem postopku začasno zadržalo izvajanje 150. a člena zakona o kazenskem postopku. Kot so ob tem spomnili na ministrstvu, ki je pripravilo novelo, ta člen organom, ki odkrivajo, preiskujejo in preganjajo kazniva dejanja in njihove storilce, omogoča uporabo posebnih tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije za ugotavljanje podatkov, potrebnih za razpoznavo komunikacijskega sredstva in lokacijo komunikacijskega sredstva.

"Ob pripravi predlaganih zakonskih rešitev je bilo upoštevano načelo sorazmernosti, saj gre za poseg v ustavno varovane človekove pravice, za kar morajo obstajati pogoji nujnosti, primernosti in sorazmernosti v ožjem smislu. Ker bi po oceni ustavnega sodišča izvajanje tega instituta lahko povzročilo težko popravljive škodljive posledice, podpiramo odločitev sodišča, da bo zadeva obravnavana absolutno prednostno," so ob tem zapisali na ministrstvu.

Zahtevo za oceno ustavnosti so vložili poslanci SDS in Levice, pri čemer so izpodbijali več členov zakona spremenjenega zakona o kazenskem postopku, ki urejajo tako imenovane prikrite preiskovalne ukrepe, ki omogočajo zbiranje in obdelovanje osebnih podatkov iz zasebnega življenja posameznikov. Predlagali so tudi zadržanje več členov zakona, med njimi ni bilo 150. a člena. Tega so sicer omenili v obrazložitvi, v smislu, da se nanaša na druge zanje sporne ukrepe oz. člene.

Se je pa kljub temu ustavno sodišče za zadržanje 150. a člena odločilo po uradni dolžnosti. Ob tem so zapisali, da je ukrep uporabe IMSI lovilcev lahko podlaga za nadaljnje invazivne posege države v človekove pravice in temeljne svoboščine, med drugim omogoča tudi izvedbo drugih prikritih preiskovalnih ukrepov, ki jih sicer ne bi bilo mogoče izvesti ali katerih izvedba bi bila precej otežena.

"Ukrep omogoča izrazito neosredotočeno zbiranje in obdelovanje številnih osebnih podatkov iz zasebnega življenja širokega kroga posameznikov," navaja ustavno sodišče. Prav v teh lastnostih, katerih posledica je poudarjena invazivnost posegov, ki jih omogoča, se ukrep bistveno razlikuje od ostalih ukrepov, ki jih problematizirajo predlagatelji. Zato je ustavno sodišče v danes objavljeni odločbi začasno zadržalo izvajanje le 150.a člena, ne pa tudi ostalih zakonskih sprememb, ki jih izpodbijajo poslanci SDS in Levice. Zadevo bo sicer ustavno sodišče obravnavalo absolutno prednostno.