c S

Španski parlament v prvem glasovanju zavrnil Sancheza

23.07.2019 15:23 Madrid, 23. julija (STA) - Španski parlament danes v prvem glasovanju ni potrdil socialista Pedra Sancheza za nov mandat na čelu vlade. Podprlo ga je le 124 poslancev, potreboval pa bi absolutno večino 176 glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Proti je danes glasovalo 170 poslancev, več kot 50 pa se jih je vzdržalo. Na drugem glasovanju v četrtek bo za potrditev Sancheza zadostovala navadna večina v 350-članskem španskem parlamentu.

Kljub temu ni gotovo, ali bo socialistu uspelo zbrati zadostno podporo drugih poslanskih skupin. Trenutno še vedno potekajo koalicijski pogovori z levim združenjem Podemos, katerega poslanci so se danes vzdržali glasovanja.

Vodja Podemosa Pablo Iglesias je v ponedeljek na parlamentarni razpravi napadel Sancheza, da si želi Podemosa v koaliciji le za okras, ne pa da bo tudi imel kaj moči.

Glasovanja so se med drugim vzdržali tudi pri baskovski PNV, saj se Sanchezova PSOE niti ni obrnila nanje za zavezništvo in se jim je zdelo samoumevno, da ga bodo podprli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proti pa so med drugim glasovali poslanci katalonske leve stranke ERC.

Če Sanchez ta teden na obeh glasovanjih ne bo dobil zadostne podpore, bo sledilo dvomesečno obdobje, v katerem ima še eno možnost, da najde rešitev. Če mu bo to spodletelo, bo moral kralj Felipe VI 24. septembra razpisati predčasne parlamentarne volitve.

Španski socialisti pod vodstvom Sancheza so sicer slavili na aprilskih volitvah in dobili 123 poslanskih mandatov, a ostali brez večine v parlamentu. Skupaj s Podemosom bi imela koalicija 167 glasov.

Poleg levičarskega Podemosa naj bi si Sanchez v vladi želel tudi nekaj manjših regionalnih strank. Čeprav so se prejšnji teden na pogovorih s Podemosom dogovorili, da vodja stranke Pablo Iglesias ne bo član vlade, skrajno leva stranka še vedno vztraja, da želi v novem kabinetu najmanj štiri ministrstva.