c S

EU pripravljena sodelovati z Johnsonom, a vztraja pri ločitvenem sporazumu

23.07.2019 14:24 Bruselj, 23. julija (STA) - V EU čestitajo Borisu Johnsonu ob izvolitvi za novega vodjo vladajoče konservativne stranke, ki bo v sredo na premierskem položaju nasledil Thereso May. Izpostavili so pripravljenost na sodelovanje z njim, a obenem so znova dali vedeti, da bodo vztrajali pri dogovorjenem ločitvenem sporazumu.

"Veselimo se konstruktivnega sodelovanja s premierjem Borisom Johnsonom, ko bo prevzel položaj, s ciljem olajšanja ratifikacije izstopnega sporazuma in zagotovitve urejenega brexita," je tvitnil vodja pogajalcev EU o brexitu Michel Barnier.

Ob tem je ponovil, da je unija pripravljena na spremembe dogovorjene politične izjave o novem partnerstvu v skladu s smernicami voditeljev članic unije.

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa Johnsonu čestita in izpostavlja, da želi z novim premierjem sodelovati "na čim boljši način", je sporočila govorka komisije Natasha Bertaud.

Mayeva je odstopila zaradi neuspešnih prizadevanj za ratifikacijo ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu. Brexit, ki je bil sprva predviden 29. marca, je sedaj preložen do najpozneje 31. oktobra.

Johnson, nekdanji zunanji minister in londonski župan, je takoj po izvolitvi pred člani stranke obljubil, da bo državi dal nove energije in 31. oktobra izvedel brexit.