c S

Velika Britanija za evropsko pomorsko zaščitno misijo v Perzijskem zalivu

23.07.2019 07:20 London, 22. julija (STA) - Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je danes dejal, da si Velika Britanija prizadeva za sestavo pomorske zaščitne misije pod vodstvom Evrope, s katero bi tovornim ladjam zagotovili varno plovbo skozi Hormuško ožino v Perzijskem zalivu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hunt je omenjeno napovedal v govoru pred britanskimi poslanci in le nekaj dni po tem, ko je Iran v Hormuški ožini zasegel naftni tanker, ki je plul pod britansko zastavo. Dva tedna prej je britanska mornarica sodelovala pri zajetju iranskega tankerja na območju Gibraltarja.

"Ker je svoboda plovbe vitalni interes vsakega naroda, bomo sedaj poskusili vzpostaviti pomorsko misijo za zaščito pod vodstvom Evrope, ki bi v tej pomembni regiji zagotavljala varno plovbo tako osebju kot tovoru," je dejal Hunt. Dodal je, da je imel London v zadnjih dveh dneh že vrsto konstruktivnih pogovorov s številnimi državami. Britanski predlog naj bi po njegovih besedah predstavljal dopolnilo podobnim prizadevanjem ZDA.

"Ne bo del politike ZDA o maksimalnem pritisku na Iran, saj si še naprej prizadevamo ohraniti iranski jedrski sporazum," je še dejal vodja britanske diplomacije.

Britansko ministrstvo za transport je stopnjo varnosti za britanske ladje povečalo na 3 stopnjo in še naprej odsvetuje plovbo skozi Hormuško ožino, je še dejal Hunt.