c S

V španskem parlamentu glasovanje o imenovanju Sancheza za premierja

23.07.2019 07:34 Madrid, 23. julija (STA) - V španskem parlamentu bo danes prvo glasovanje o imenovanju socialista Pedra Sancheza za novega premierja. Opazovalci so še vedno negotovi, ali mu bo uspelo v parlamentu dobiti dovolj podpore za sestavo nove vlade.

V parlamentu je za ta teden predvideno dvakratno glasovanje. Prvo bo danes. Sanchez tokrat potrebuje absolutno večino glasov poslancev ali 176 glasov podpore. Številni poznavalci menijo, da so možnosti za to zelo majhne. Drugo glasovanje je predvideno za četrtek, ko bo zadostovala navadna večina v 350-članskem španskem parlamentu.

Če Sanchez ta teden na obeh glasovanjih ne bo dobil zadostne podpore, bo sledilo dvomesečno obdobje, v katerem ima še eno možnost, da najde rešitev. Če mu bo to spodletelo, bodo v Španiji morali razpisati predčasne parlamentarne volitve.

Španski socialisti pod vodstvom Sancheza so sicer slavili na aprilskih volitvah in dobili 123 poslanskih mandatov, a ostali brez večine v parlamentu.

Poleg skrajno levega Podemosa naj bi si Sanchez v vladi želel tudi nekaj manjših regionalnih strank. Po več kot treh mesecih pogovorov o sestavi koalicije je bil v petek dosežen preboj, ko je vodja Podemosa Pablo Iglesias pristal, da se odpove položaju v vladi, s čimer je bila premagana ena od glavnih ovir za napredek pogajanj.