c S

V Venezueli znova velik izpad elektrike

23.07.2019 07:33 Caracas, 23. julija (STA) - Venezuelska prestolnica Caracas je v ponedeljek popoldne po lokalnem času ostala brez električne energije. Vlada predsednika Nicolasa Madura je krivdo pripisala ZDA, ki naj bi podobno kot marca električni sistem države prizadele z elektromagnetskim napadom. Venezuelska vlada zatrjuje, da si posledice "napada" prizadeva kar najhitreje odpraviti.

Za komunikacijskega ministra Venezuele Jorgeja Rodrigueza je lahko izpad elektrike le delo zlobnih imperialističnih sil, nikakor pa ne, kot opozarja opozicija, dolga leta zanemarjanja investicij v infrastrukturo s strani skorumpiranih uradnikov. Vsaj glede tega je Venezuela na ravni ZDA, kjer v infrastrukturo niso resno vlagali vse od 60. let prejšnjega stoletja.

Zaradi vročinskega vala je konec prejšnjega tedna prišlo do številnih izpadov elektrike tudi v najbogatejšem ameriškim mestu New York, kjer tamkajšnje oblasti in prebivalci za to krivijo nesposobnost javnega elektro podjetja ConEd.

To še vedno ni usposobilo infrastrukture, da bi vzdržala velik pritisk klimatskih naprav; pred tednom dni je tako elektrike zmanjkalo v premožnem Manhattnu, ob vročinskem valu konec tedna pa v revnejših predelih Brooklyna, Queensa in Staten Islanda.