c S

Hrvaški notranji minister znova zavrnil navedbe o nasilju policistov nad migranti

19.07.2019 13:49 Zagreb, 19. julija (STA) - Hrvaški notranji minister Davor Božinović je med današnjim zagovorom pred pristojnim parlamentarnim odborom zaradi kandidature za podpredsednika hrvaške vlade znova zanikal navedbe, da bi hrvaška policija nasilno vračala migrante, ki so vstopili na Hrvaško iz Bosne in Hercegovine mimo zakonitih mejnih prehodov.

Božinović je ponovil, da hrvaški policisti nadzirajo območje ob meji z BiH v skladu s hrvaško zakonodajo in schengenskimi pravili. Izpostavil je, da v hrvaških institucijah nikoli ni bilo govora o nasilnem vračanju migrantov kot načinu ravnanja policistov.

"Zavračam, da obstaja takšna praksa. Hrvaška policija se bojuje proti ilegalnim migracijam, ki so eden večjih izzivov hrvaške države v tem trenutku, posebej ko gre za varnost", je odgovoril na vprašanje opozicijskih članov odbora za ustavo, poslovnik in politični sistem. Dejal je, da obtožbe o domnevnem nasilju policistov prihajajo večinoma od oseb, ki so jih hrvaški policisti večkrat, tudi dvajsetkrat, prijeli med ilegalnim vstopom na Hrvaško.

Med drugim je povedal, da pristojne policijske službe preverjajo vse navedbe o pritožbah na delo policistov, ter potrdil, da so sprožili sankcije proti nekaterim policistom, ki so prekoračili pooblastila. Ni omenjal konkretnih dogodkov, a naj bi šlo za primere, o katerih so poročali v hrvaških medijih, ko so obmejni policisti zahtevali od pridržanih nezakonitih migrantov ob meji z BiH, da vzklikajo navijaške slogane, vključno z ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

O anonimnem pismu hrvaškega policista hrvaški varuhinji za človekove pravice, v katerem je opisal nasilno ravnanje policistov do migrantov kot sistemsko, Božinović ni želel govoriti. Tako kot hrvaško državno tožilstvo se je skliceval na tajnost preiskave.

Božinović je odgovoril tudi na vprašanje o spornih izjavah hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović za švicarsko javno televizijo (SRF), ko je med drugim potrdila, da hrvaški policisti uporabljajo "malo sile" pri ravnanju z ilegalnimi migranti.

Hrvaški notranji minister je dejal, da je izjavo predsednice države že takoj razumel kot njeno pojasnilo, da policisti uporabljajo silo v skladu z zakoni in predpisi, predvsem pa kot samoobrambo pri nadzoru meje.

Dejal je tudi, da hrvaška policija preprečuje ilegalne migracije v Evropsko unijo ter da Hrvaška ni bila deležna nobenih kritik držav članic EU in ne evropskih institucij. "To je logično, ker nezakonite migracije niso dobrodošle v EU," je dejal.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v okviru sprememb svoje vlade predlagal Božinovića za podpredsednika vlade, ki bo na tem položaju nasledil dosedanjo zunanjo ministrico Marijo Pejčinović Burić, ki bo kariero jeseni nadaljevala kot generalna sekretarka Sveta Evrope.

Po razpravah o posameznih ministrskih kandidatih na pristojnih saborskih odborih bo predvidoma ob 17. uri sledila seja parlamenta, na kateri bodo hrvaški poslanci glasovali o Plenkovićevih ministrskih predlogih.