c S

Hrvaško novinarsko društvo kritiziralo nasvete Grabar-Kitarovićeve novinarjem

19.07.2019 07:18 Zagreb, 18. julija (STA) - Hrvaško novinarsko društvo (HND) je danes sporočilo, da so osupnili ob "škandaloznih" izjavah hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ko je v sredo med obiskom na otoku Krku na "sramoten način" dajala nasvete novinarjem, kako naj opravljajo svoje delo. Menijo, da so izjave nevredne položaja predsednika države.

Sporočilo hrvaške predsednice novinarkam in novinarjem, naj "ne posnemajo tujih medijev, ki delajo v ne vem čigavem interesu", na zelo grd način in brez kakršnih koli argumentov obtožuje kolegice in kolege iz drugih držav, so zapisali v današnjem sporočilu, ki ga je podpisal predsednik HND Hrvoje Zovko.

Novinarje na Hrvaškem poskuša na "zelo premeten način disciplinirati, da opravljajo svoje delo s slepo vero samo eni strani, predstavnikom oblasti, ne pa svojim kolegicam in kolegom, ki jih je praktično označila kot sovražnike Hrvaške", so dodali.

Kot so spomnili, so novinarji v sredo na otoku Krku zaprosili Grabar-Kitarovićevo za komentar na kritike, ki so prišle iz številnih svetovnih medijev na njeno priznanje v pogovoru za švicarsko javno televizijo (SRF), da hrvaška policija pri ravnanju z migranti uporablja tehniko zavračanja (pushback) tudi z nasiljem.

Izpostavili so, da je hrvaška predsednica grobo obtožila SRF, ko je dejala, da njihov prispevek "nima nobene zveze s profesionalizmom" ter da so storili tisto, kar "delajo najslabši tabloidi na svetu". Pojasnila je tudi, da je v pogovoru za SRF prejšnji teden dejala, da ni govorila o nasilju, temveč o "ustrezni sili, ki je občasno nujno potrebna, a ne presega omejitev, ki so predpisane s hrvaško in evropsko zakonodajo".

Potem je novinarjem na tiskovni konferenci svetovala, da morajo "kot hrvaški mediji predstaviti hrvaško stran te zgodbe, ne da bi posnemali tuje medije, ki delajo v interesu drugih".

"To nas spominja na 90. leta 20. stoletja, ko so posamezni novinarji tedanjim oblastem govorili, da bodo lagali za Hrvaško, če bo potrebno," izpostavlja HND, ki ponavlja, da novinarsko delo ni delati v interesu katere od politik, temveč v interesu javnosti. Grabar-Kitarovićevi so svetovali, naj se ukvarja z delom, za katero je bila izvoljena, ter naj ne daje lekcij novinarjem.

Odstop Grabar-Kitarovićeve zaradi izjav na Krku pa je v odprtem pismu predsednici v sredo zahteval bivši šef HND Saša Leković. Spomnil je, da ni šlo za prvi neprimeren odziv hrvaške predsednice v zvezi z novinarji in novinarstvom. Meni, da Grabar-Kitarovićeva od svojega prvega dne na Pantovčaku kaže, da ne razume vloge novinarjev v demokratični družbi ali pa jo ignorira.

Medtem je SRF v odgovoru na vprašanje novičarskega portala index.hr zavrnila navedbe Grabar-Kitarovićeve. Novinar Georg Hasler, ki se je pogovarjal s hrvaško predsednico za osrednji dnevnik SRF, je izpostavil, da so na švicarski javni televiziji upoštevali vse profesionalne novinarske standarde.

Spomnil je, da je zastavljal jasna in transparentna vprašanja o ugotovitvah v prej objavljenem novinarskem prispevku SRF z meje med Hrvaško in BiH. "Ne moremo razumeti obtožb o dekontekstualizaciji, ker smo predvajali vprašanja in takojšnje odgovore predsednice Grabar-Kitarović. Prav tako smo trikrat preverili prevod iz angleškega jezika v nemščino, preden smo objavili prispevek," je dejal Hasler.

Kot je pojasnil, je Grabar-Kitarovićeva uporabila izraz "a little bit of force", ki so ga prevedli "ein bisschen Gewalt" v smislu policijske uporabe sile. Index.hr navaja, da so jim s SRF poslali tudi celoten transkript pogovora, ki dokazuje točnost navedb švicarske televizije.