c S

Kandidat za ameriškega ministra za delo sin pokojnega vrhovnega sodnika Scalie

19.07.2019 07:28 Washington, 19. julija (STA) - Predsednik ZDA Donald Trump je za ameriškega ministra za delo predlagal Gena Scalio, sina pokojnega konservativnega vrhovnega sodnika Antonina Scalie. V ameriškem senatu je pričakovati burno razpravo, saj je Gene Scalia doslej večinoma zagovarjal interese velikih korporacij proti delavcem.

Minister za delo ZDA Alex Acosta je odstopil s položaja zaradi afere Epstein, saj je s svojo prisotnostjo v vladi usmerjal preveč pozornosti na predsednika Trumpa.

Acosta je bil leta 2008 zvezni tožilec na Floridi in je odstopil od pregona bogatega Jeffreyja Epsteina zaradi spolnih odnosov z mladoletnicami. Trump in Epstein sta bila takrat znanca.

Nova obtožnica proti Epsteinu v New Yorku je vrgla neprijeten žaromet na Acosto in Trumpa, ki se ga je ministra na hitro znebil. Z imenovanjem Scalie mojstrsko spreminja temo. Pokojni Scalia je bil idol konservativne Amerike in analitiki ne dvomijo, da se Trump za imenovanje sina ni odločil po naključju.

Konservativci sedaj ne bodo razmišljali o morebitnih povezavah Trumpa in Epsteina zaradi Acoste, ampak o imenovanju sina konservativne sodniške legende.

55-letni Gene Scalia je partner v pravniški pisarni Gibson, Dunn & Crutcher v Washingtonu, za katero je rutinsko zastopal velike korporacije proti delavcem. Med drugim Walmart leta 2005 v tožbi žvižgačev, ki so prijavljali zlorabe vodstva.

Wall Street Journal je leta 2012 zapisal, da je Scalia priljubljen odvetnik za korporacije, ki se želijo znebiti finančnih regulacij. Gene Scalia je sicer že delal v ministrstvu za delo ZDA. V času vlade republikanca Georga Busha mlajšega je bil tam glavni pravnik.

Poleg tega je bil Gene Scalia tudi posebni pomočnik pravosodnega ministra Williama Barra v vladi Georga Busha starejšega. Barr je sedaj na enakem položaju tudi v Trumpovi vladi.