c S

Francija pred srečanjem G7 brani digitalni davek

17.07.2019 13:52 Pariz, 17. julija (STA) - Francija je pred začetkom srečanja finančnih ministrov sedmih industrijsko najrazvitejših držav G7 ponovno zagovarjala uvedbo digitalnega davka, ki ga je tamkajšnji parlament potrdil prejšnji teden. Davku nasprotujejo predvsem ZDA, francoski minister Bruno Le Maire pa odgovarja, da bi bilo ZDA v interesu, če bi tudi same sprejele podoben ukrep.

Francoski finančni minister Le Maire naj bi se z ameriškim kolegom Stevnom Mnuchinom sestal že danes. Še pred srečanjem je francoski minister za francoski radio France Inter jasno povedal, da Francija kljub rožljanju ameriškega administracije ne bo odstopila od zakona, ki uvaja triodstotni davek na prihodke tehnoloških podjetij, ki v svetu z digitalnimi dejavnostmi letno ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov, v Franciji pa več kot 25 milijonov evrov.

"Možnosti, da bi ZDA sprejele sankcije zoper Francijo, obstajajo," ministrov pogovor še povzema francoska tiskovna agencija AFP. "Za to obstaja pravni instrument in očitno za obstaja tudi politična volja," je dodal.

Francija je sicer kot prva izmed večjih gospodarstev uvedla digitalni zakon, sledila bo Velika Britanija, prav tako je pripravo podobne zakonodaje napovedala Španija, ko bo oblikovana nova vlada.

Čeprav zakon ne omenja specifičnih podjetij, je v Franciji poznan pod kratico Gafa, po začetnicah ameriških velikanov Google, Apple, Facebook in Amazon. Le Marie je napovedal, da bo ameriškemu kolegu na dvostranskem srečanju pojasnil, da je tudi v interesu ZDA, da sprejmejo podoben zakon in da namen Francije ni napad na ameriška podjetja.

Ministri bodo sicer na srečanju spregovorili tudi o digitalnih valutah oz. Facebookovi napovedi o uvedbi lastne tovrstne valute libra, pa tudi o tem, kdo bo na čelu Mednarodnega denarnega sklada (IMF) zamenjal Francozinjo Christine Lagarde, ki se bo s trenutnega položaja preselila na čelo Evropske centralne banke.