c S

V ospredju finskega predsedovanja Svetu EU podnebje in vladavina prava

17.07.2019 13:05 Strasbourg, 17. julija (STA) - Finska je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu predstavila program šestmesečnega predsedovanja Svetu EU. V ospredju bosta vladavina prava in podnebje, pri čemer morajo biti ukrepi za boj proti podnebnim spremembam tudi trajnostni z vidika družbe, je dejal finski premier Antti Rinne.

Finska bo zato Svetu EU predsedovala pod sloganom Trajnostna Evropa, trajnostna prihodnost, premier Rinne pa se je danes pred evropskimi poslanci zavzel, da bi EU prevzela vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam.

Izrazil je upanje, da bo EU do konca leta predstavila cilje za dosego podnebno nevtralnega gospodarstva do leta 2050.

Podpredsednik Evropske komisije, Finec Jyrki Katainen, je poudaril, da ima Finska "trajnostno naravnanost v krvi". "Pri vas bomo v dobrih rokah," je še ocenil.

Več poslancev je v razpravi opozorilo, da so cilji v boju proti podnebnim spremembam dobri, da pa je treba najti načine, kako jih doseči. Pozvali so k ambicioznim ukrepom, Katainen rešitev vidi v krožnem gospodarstvu.

Rinne pa je ob zaključku razprave dejal, da mora sodelovanje na evropski ravni podnebne politike usmerjati tako, da bomo lahko na globalni ravni zmanjšali segrevanje ozračja za pet stopinj Celzija.

Finski premier je med prednostnimi nalogami omenil tudi vladavino prava, neodvisnost sodstva ter svobodo medijev. Kot je še dejal, je treba nadaljevati pogajanja o tem, da bi bilo spoštovanje načel vladavine prava pogoj za izplačilo evropskih sredstev.

Katainen je dejal, da je finsko predsedstvo prvo, ki je vladavino prava postavilo za prioriteto. To omogoča Evropskemu parlamentu in državam članicam, da oblikujejo temeljna stališča glede tega področja.

Premier Rinne pa je izpostavil, da je glavni izziv okrepiti vladavino prava s sodelovanjem na evropski ravni.

Finska je predsedovanje Svetu EU prevzela s 1. julijem od Romunije, za krmilom unije pa je tretjič od vstopa v EU leta 1995. Med tokratnim predsedovanjem se bo med drugim morala ukvarjati z brexitom, predvidenim za konec oktobra, ter pogajanji o novem finančnem okviru unije za obdobje med letoma 2021 in 2027.