c S

Turško sodišče oprostilo trojico obtoženih teroristične propagande

17.07.2019 13:00 Istanbul, 17. julija (STA) - Turško sodišče je danes oprostilo trojico, ki je bila obtožena teroristične propagande. Gre za predstavnika Novinarjev brez meja (RSF) Erola Önderogluja, borko za človekove pravice Sebnem Korur Fincanci in novinarja Ahmeta Nesina. Grozilo jim je 14 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsi trije so bili obtoženi, da sodelujejo v teroristični propagandi v imenu prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Sodelovali so pri urejanju prokurdskega turškega časnika Ozgur Gundem. Časnik so zaradi povezav s PKK turške oblasti ukinile avgusta 2016. Istega leta so za kratek čas priprli trojico obtoženih, ki lahko po današnji oprostilni sodbi tudi zahtevajo odškodnino za čas, ki so ga preživeli za rešetkami.

Njihova aretacija je v mednarodni skupnosti sprožila skrbi zaradi stanja medijske svobode v Turčiji. Ta naj bi se po ocenah aktivistov poslabšala, ko je leta 2014 predsednik države postal Recep Tayyip Erdogan.

Prvi mož RSF Christophe Deloire je prek Twitterja v odzivu na današnjo oprostilno sodbo zapisal, da gre za veliko zmago za pravico in svobodo medijev, katerih kršitve se v Turčiji dogajajo na dnevni ravni. "Predstavlja upanje za vse priprte novinarje," je še zapisal.

Po podatkih RFS je Turčija glede svobode medijev med 180 državami na 157. mestu. Po podatkih platforme za neodvisno novinarstvo P24 je v Turčiji zaprtih 140 novinarjev. Večino so zaprli v času dvoletnih izrednih razmer, ki so jih razglasili po spodletelem državnem udaru julija 2016.