c S
DZ potrdil novelo zakona o letalstvu 12.07.2019 14:34 Ljubljana, 12. julija (STA) - DZ je danes potrdil novelo zakona o letalstvu, s katero se v slovenski pravni red prenašajo določila evropske direktive. Z njo se bo letalske prevoznike zavezalo k pošiljanju podatkov o potnikih policiji.

Vsa določila evropske direktive o uporabi podatkov iz evidence podatkov o potnikih za preprečevanje, odkrivanje, preiskovanje in pregon terorističnih in hudih kaznivih dejanj v nacionalni pravni red prenašata še noveli zakona o nalogah in pooblastilih policije in zakon o varstvu osebnih podatkov.

"S to novelo zakona bo policija dobila pooblastilo, da lahko zbira, hrani, obdeluje in uporablja podatke o potnikih od letalskih prevoznikov, ki opravljajo lete na oz. z ozemlja Slovenije," je v četrtek v razpravi v DZ povzela državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler.

V poslanskih skupinah so se glede podpore odločali na podlagi tehtanja med večjo varnostjo in med pravico do zasebnosti. Koalicija je predlogu napovedala podporo, v SDS so napovedali, da se bodo vzdržali, v NSi, da mu ne bodo nasprotovali, v SNS in Levici pa so mu podporo odrekli.

Jožef Lenart iz LMŠ je ocenil, da se Slovenija s tem pridružuje mednarodnemu boju proti terorizmu, ki ogroža varnost, demokratične vrednote, pravice in svoboščine državljanov EU. Tudi v SD po besedah Soniboja Knežaka pozdravljajo rešitve, ki gredo v smeri povečanja varnosti državljank in državljanov. "Za same potnike ne bo spremenilo praktično nič," je dodal Gregor Perič iz SMC.

Po besedah Andreja Rajha iz SAB je pridobivanje podatkov upravičeno, če se na ta račun prepeči en incident, ki bi lahko ogrozil varnost naših državljanov. "Na eni strani imamo zagovornike pravice do zasebnosti, na drugi do varnosti," je povzel Ivan Hršak iz DeSUS in dejal, da so se odločili za rešitve, ki bodo prinesle večjo učinkovitost pri iskanju potencialno nevarnih potnikov. Dodal je, da bo imela dostop do podatkov ozka skupina ljudi, ki deluje v okviru nacionalne enote.

Predlogu so nasprotovali v SNS in Levici. "Menimo, da se od potnikov zahteva mnogo preveč nepotrebnih informacij," je izpostavil Dušan Šiško iz SNS. Luka Mesec iz Levice pa je ocenil, da se z zakonom "uvaja avtomatiziran nadzor nad 1,7 milijona letalskimi potniki" in da se z njim povečuje "represija in nadzor nad državljani".