c S
Predlog ukinitve prepovedi vertikalnih povezav v lekarniški dejavnosti končal zakonodajno pot 12.07.2019 14:42 Ljubljana, 12. julija (STA) - Poslanci so se na današnji seji državnega zbora seznanili, da je postopek obravnave predloga sprememb zakona o lekarniški dejavnosti končan. Prvopodpisani predlagatelj Jani Möderndorfer (SMC) je s predlogom želel ukiniti prepoved vertikalnih povezav med veledrogeristi in lekarnami ter spremeniti postopek izdelave galenskih zdravil.

Poslanka SDS Nada Brinovšek je opomnila, da je veljavni zakon o lekarniški dejavnosti zaradi številnih določb v postopku ocene ustavnosti pred ustavnim sodiščem. V SDS so zato prepričani, da pred odločitvijo ustavnega sodišča nikakor ni čas za kakršne koli spremembe. Spomnila je tudi, da so predlogu sprememb med drugim nasprotovali tudi na ministrstvo za zdravje, državni svet, javna agencija za zdravila in lekarniška zbornica.

V SD menijo, da je treba ohranjati in zagotavljati javno mrežo lekarn, ki bo nudila dostopna in kakovostna zdravila ter tudi svetovanje. Predlagajo, da se morebitne ugotovljene težave in neskladja odpravijo, ampak v sodelovanju z vso zainteresirano javnostjo in stroko. Ob tem je v predstavitvi stališča poslanske skupine poslanka SD Bojana Muršič izpostavila Avstrijo in Nemčijo, ki imata uveljavljeno prepoved vertikalnih povezav. Države vzhodne Evrope pa prepoved postopoma uvajajo nazaj, saj po njenih besedah ugotavljajo, da se jim sistem ruši.

Tudi Vojko Starović iz SAB je dejal, da v stranki pozdravljajo vsak korak k odpravi anomalij v obstoječem zakonu o lekarniški dejavnosti, "a te ne moremo urejati na podlagi premalo utemeljenega predloga s strani zgolj dveh poslancev". Prav tako je po njegovi besedah smiselno počakati na odločitev ustavnega sodišča. "Ne glede na to, ali se lekarniška dejavnost izvaja v okviru javnega zavoda ali podelitve koncesije zasebniku, gre za visoko regulirano dejavnost tako v Sloveniji kot v Evropski uniji, in prav zaradi visoke stopnje regulacije obstaja verjetnost, da je konkurenca med lekarnami nižja in s tem tudi cene višje," je še izpostavil.

Po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša bi od predlagane novele nekateri imeli neposredno korist, saj se bo prodalo veletrgovce v javni lasti, trg pa si bodo podredili zasebniki. V Levici so zato predlagali dopolnilo, ki bi vertikalne povezave dovolili za javne lekarniške zavode, s čimer bi ohranili javne grosiste v občinski lasti. Spomnil je, da dopolnilo, ki je nakazovalo smer možne rešitve položaja, na odboru ni bil sprejet.

V DeSUS ocenjujejo, da je sedanja ureditev ustrezna, saj sledi evropskemu zakonodajnemu in strokovno urejenemu sistemu. "Po naši oceni bi ukinitev prepovedi vertikalnih povezav med izvajalci lekarniške dejavnosti in proizvajalci zdravil otežila zagotavljanje in dostopnost do kakovostnih, varnih, učinkovitih in preizkušenih zdravil brez ekonomskih vplivov na strokovne odločitve farmacevtov," je dejal poslanec Branko Simonovič.

Lidija Ivanuša pa se je v imenu poslanske skupine SNS dotaknila predvsem dela predlaganih sprememb zakona glede števila izdelave galenskih zdravil. Po njenih besedah so te že zdaj v veljavi, vendar v zakonu o zdravilih. "Žal se predlagatelj na vsebinsko urejanje tovrstnega področja ne spozna. Žalostno je, da so sploh lahko tako slabi strokovni predlogi pred nami. V tem primeru niti ne gre toliko za stroko, temveč za čisto interesno politično pripravljeno novelo zakona, ki bi v primeru sprejetja nedopustno posegala v sistemsko pravno ureditev tega področja," je dejala.

V SMC, LMŠ in NSi stališč poslanskih skupin niso predstavili.