c S

Predlog pokojninske novele gre v javno razpravo

12.07.2019 15:01 Ljubljana, 12. julija (STA) - Predlog pokojninske novele, ki pa še ni popolnoma usklajen med socialnimi partnerji, naj ministrstvo za delo pošlje v javno razpravo, je danes sklenil Ekonomsko-socialni svet (ESS). Po javni razpravi, ki bo končana v začetku septembra, pa bo pogajalska skupina pri svetu znova sedla za mizo in skušala doseči tripartitni dogovor.

Pri moških bi se odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe po zdajšnjem predlogu s 57,25 odstotka postopno dvignil na 63,5 odstotka, je na novinarski konferenci po današnji izredni seji ESS povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič. Za ženske pa tak odmerni odstotek že velja.

Pokojnina naj bi se za vsakega otroka povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Pri tem bi postavili pogoj, da se upravičenka ali upravičenec ne upokoji predčasno. Še vedno pa bi ostala v veljavi tudi zdajšnja možnost, po kateri se lahko zaradi otroka upokoji prej.

Prvotni predlog ministrstva, po katerem bi se upokojitvena starost za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe postopno zvišala s 65 na 67 let, pa je začasno umaknjen, je pojasnil Božič. "O tem se bomo pogovarjali pri pripravi celovite reforme, ki bo na mizi predvidoma v začetku prihodnjega leta," je dodal.

Tudi v zvezi z vprašanjem dodatnega odmernega odstotka zaradi ostajanja v zavarovanju po dopolnjenem 40. letu pokojninske dobe je prišlo do konsenza med socialnimi partnerji. Kompromisni predlog tako predvideva, da bi se pokojnina zvišala za tri odstotke na letni ravni, pri čemer bi se za vsakih šest mesecev dopolnjene pokojninske dobe prištelo 1,5 odstotka. Po zdajšnji ureditvi se prišteje en odstotek na vsake tri mesece.

Prva tri leta v delovnem razmerju po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev bi upravičenec po predlogu poleg plače prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh pa je ponovil zahtevo zbornice, da mora biti upokojenemu obrtniku dovoljeno poleg prejemanja polne pokojnine nadaljevati dejavnost. Ob tem bi plačeval 100-odstotne prispevke in davke, je pojasnil. "Želimo, da bi nas sindikati razumeli," je dejal.

Generalni sekretar Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Aljoša Čeč pa je opozoril, da so sindikati popustili že pri sedanjem predlogu ureditve dvojnega statusa. "Uresničitev zahteve zbornice bi pomenila veliko nelojalno konkurenco mladim, ker bi upokojeni obrtnik lahko ponujal cenejše izdelke," je pojasnil. "Tu ne mislimo popuščati," je zagotovil.

Predlagani ukrepi naj bi državni proračun v letu 2020, ko naj bi jih začeli uporabljati, po Božičevih besedah dodatno obremenili za tri do štiri milijone evrov. "V letu 2021 pa naj bi se znesek podvojil," je dejal. Do leta 2045 bi te spremembe, če ne bi sledila pokojninska reforma, zahtevale približno pol milijarde evrov, je povedal.