c S

Florjančič v pismu Šarcu: Nujna je trajna rešitev za prostorske probleme ljubljanskih sodišč

12.07.2019 13:37 Ljubljana, 12. julija (STA) - Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič poziva predsednika vlade Marjana Šarca k trajni rešitvi za prostorske probleme ljubljanskih sodišč. Po njegovih besedah je nujno potrebna nova sodna stavba za prvostopenjska sodišča, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Florjančič je Šarca v dopisu v četrtek seznanil s tem, da je najemodajalec odpovedal najemno pogodbo za prostor na Miklošičevi cesti 7 in 7a v Ljubljani, v katerem deluje celoten oddelek za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani. V njem je 63 zaposlenih, tako sodnic in sodnikov kot sodnega osebja, v prostorih pa je tudi del arhiva.

Najemodajalec pogodbo odpoveduje s 4. avgustom prihodnje leto, glede na pretekle izkušnje pa je po mnenju predsednika vrhovnega sodišča težko pričakovati, da bo nastali prostorski problem mogoče ustrezno rešiti v tako kratkem času.

Šarca poziva, da v obdobju do nove sodne stavbe za prvostopenjska sodišča v okviru pristojnosti vlade zagotovi ministrstvu za pravosodje potrebna sredstva za prostore, v katerih bo lahko posloval oddelek za gospodarsko sodstvo.

Možnost odpovedi najemnih pogodb, kakršna je omenjena, po njegovih besedah predstavlja resno motnjo za poslovanje sodišč. "Tako odvisen položaj od najemodajalcev pa krni pozicijo sodstva kot ene izmed treh vej oblasti, kar v končni posledici lahko prizadene tudi njegovo ustavno zagotovljeno neodvisnost," je opozoril.

Takšne razmere po njegovih besedah predstavljajo resno izpostavljenost dela slovenskega sodstva, ki odloča v najbolj zahtevnih in najodmevnejših kazenskih, civilnih, gospodarskih, delovnopravnih in stečajnih zadevah. Hkrati gre tudi za veliko obremenitev za sodišča in za celotni proračun, saj so stroški za najemnine in organizacijo poslovanja sodišč nesprejemljivo visoki, je zapisal v pismu Šarcu.

Vrhovno sodišče po njegovih besedah nenehno opozarja na neustreznost prostorskih pogojev za delo sodišč, še posebej v Ljubljani, kjer sodišča poslujejo kar na 18 različnih lokacijah večinoma v najetih prostorih.