c S
EU zaenkrat ne bo sodelovala pri koaliciji za zaščito Perzijskega zaliva 12.07.2019 13:44 Bruselj, 12. julija (STA) - Evropska unija se zaenkrat ne bo pridružila koaliciji za zaščito ladij v strateško pomembnem Perzijskem zalivu, ki jo načrtujejo ZDA. Washington se namreč s pobudo še ni obrnil na EU, danes navaja neimenovano višjo predstavnico EU nemška tiskovna agencija dpa.

Države članice morajo same presoditi, ali se želijo pridružiti koaliciji, je danes dodala predstavnica.

Ameriško obrambno ministrstva je ta teden predstavilo pobudo za oblikovanje mednarodne vojaške koalicije, ki bi ščitila trgovske ladje v Perzijskem zalivu.

Na območju Perzijskega zaliva, prek katerega poteka tretjina svetovnega prevoza nafte, so se napetosti med Washingtonom in Teheranom zaostrile v minulih tednih. ZDA obtožujejo Iran za napade na tankerje v zalivu, medtem ko je Teheran nad območjem sestrelil ameriško brezpilotno letalo.

V najnovejšem incidentu naj bi plovila iranske revolucionarne garde v sredo v Perzijskem zalivu neuspešno poskušala zaseči britanski tanker. Britanska vlada je incident potrdila. V Iranu so v odzivu zanikali incident.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je minuli mesec izrazil upanje, da bo več kot 20 držav, vključno z Združenimi arabskimi emirati in Savdsko Arabijo, sodelovalo pri vzpostavitvi pomorske varnosti na območju.