c S

Špansko sodišče Junquerasu preprečilo prevzem mandata evropskega poslanca

14.06.2019 15:05 Madrid, 14. junija (STA) - Špansko vrhovno sodišče danes nekdanjemu katalonskemu podpredsedniku Oriolu Junquerasu ni dovolilo, da bi prihodnji teden zapustil pripor in prevzel mandat evropskega poslanca, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novoizvoljeni evropski poslanci iz Španije bodo morali v ponedeljek priti v tamkajšnji parlament in priseči na španski ustavi. Šele potem bodo lahko uradno prevzeli mandat, ki so ga osvojili na majskih evropskih volitvah.

Vrhovno sodišče je ocenilo, da bi to, da bi Junquerasu dovolili prevzem mandata in posledično tudi odhod v Belgijo na zasedanje Evropskega parlamenta, predstavljalo "nepovratno nevarnost" za sodni postopek proti njemu v Španiji. S tem bi izgubili pravosodni nadzor nad njim, so zatrdili. Posebno tveganje vidijo v tem, da nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont živi v prostovoljnem izgnanstvu v Belgiji.

Vrhovni sodniki so izpostavili, da današnja odločitev ne pomeni, da do konca petletnega mandata ne bo mogel prevzeti položaja. Gre samo za začasno preložitev prevzema položaja do konca sojenja. Če morebitna kazen ne bo vključevala prepovedi opravljanja javnih funkcij, bo lahko položaj prevzel kasneje, so pojasnili.

Pretekli mesec so mu sicer dovolili začasen odhod iz pripora, da je prisegel kot poslanec nove sestave španskega parlamenta.

Puigdemont je na Twitterju v odzivu na današnjo odločitev glede Junquerasa poudaril, da to "jasno kaže na pristranskost in manipulacije pravosodja s ciljem spreminjanja rezultatov volitev".

V stranki nekdanjega podpredsednika Katalonije ERC so to odločitev označili za nov napad na demokracijo.

V sredo se je na španskem vrhovnem sodišču končalo sojenje Junquerasu in še 11 nekdanjim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije konec leta 2017. Sodba bo predvidoma znana jeseni. Grozi jim od sedem do 25 let zapora, najvišja kazen prav vodji ERC.

Mandata evropskega poslanca verjetno ne bosta mogla prevzeti tudi Puigdemont in nekdanji katalonski minister za zdravje Toni Comin, ki sta se pred pregonom zatekla v Belgijo. V Španiji, kamor bi se morala vrniti, da bi prisegla na španski ustavi, jima namreč grozi aretacija.