c S

EU poostrila pravila v boju proti financiranju terorizma

14.06.2019 15:52 Svet Evropske unije je sprejel direktivo, ki pristojnim oblastem olajšuje uporabo finančnih in drugih informacij za preprečevanje, odkrivanje, preiskovanje ali kazenski pregon določenih kaznivih dejanj. Zaostril je tudi pravila glede doma izdelanih eksplozivnih sredstev.

Nova zakonodaja predvideva več nadzora, tudi na spletu, pri prodaji in trženju nevarnih kemikalij, sestavin za več doma izdelanih eksplozivnih sredstev, uporabljenih v terorističnih napadih po Evropi.

EU ima sicer že sedaj stroga pravila glede dostopa do kemikalij, iz katerih je mogoče izdelati eksplozivna sredstva. Nova zakonodaja dodatno prepoveduje dve tovrstni kemikaliji, žveplovo kislino in amonijev nitrat, poleg tega otežuje pridobitev dovoljenja za prodajo oz. nakup nekaterih kemikalij.

Novi ukrepi glede dostopa do finančnih informacij, ki dopolnjujejo evropsko zakonodajo za boj proti pranju denarja, bodo pristojnim oblastem omogočili, da bodo tudi v drugih državah hitreje prišle do tovrstnih informacij. S tem se bodo lahko učinkoviteje borile proti kriminalu in terorizmu. Nova zakonodaja bo omogočila tudi boljše sodelovanje med organi pregona v državah članicah ter z Europolom.

Direktiva bo začela veljati 20 dni po objavi v uradnem listu EU. Države članice bodo nato imele dve leti, da nova evropska pravila prenesejo v nacionalno zakonodajo.

Bruselj, 14. junija (STA) - 
Foto: STA