c S

DZ v četrtek o interventnem zakonu, v petek interpelacija Erjavca

14.06.2019 15:52 Ljubljana, 14. junija (STA) - DZ bo na redni seji, ki bo potekala od ponedeljka od četrtka, obravnaval tudi interventni zakon o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave. V petek pa bo DZ na izredni seji na predlog SDS obravnaval interpelacijo ministra Karla Erjavca. Napetost se stopnjuje in tudi premier Marjan Šarec pravi, da bo Erjavec moral stvari pojasniti.

SDS je interpelacijo Erjavca vložila 10. maja. Med drugim mu očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje.

Minister je v odgovoru na interpelacijo vse očitke zavrnil, med drugim o lažeh in zavajanjih ter nezakoniti razrešitvi Škerbinca. Napoveduje, da bo z dokazi ovrgel tudi očitek o prekoračitvi pooblastil in nezakonitem delovanju obveščevalno-varnostne službe ministrstva.

Za zdaj ne kaže, da bi bil Erjavčev položaj ogrožen. Podporo interpelaciji sta napovedali še NSi in SNS. V Levici se še ne izrekajo, v koaliciji pa so bili do zdaj najbolj zadržani v SAB. Premier Šarec je poročili Erjavca 10. maja ocenil kot ustrezni. Danes pa je ob obisku pogorišča Fragmata komentiral tudi četrtkove navedbe, da iz poročila načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc izhaja, da vojska na Počku ni kršila navodil glede nočnega streljanja, na kar se je pri odstavitvi Škerbinca skliceval Erjavec. Šarec je dejal, da bo moral minister stvari pojasniti.

Redna seja DZ pa se bo v ponedeljek opoldne kot običajno začela z vprašanji poslank in poslancev vladni ekipi. Eno najbolj napetih razprav je pričakovati v sredo, ko ima DZ dobrih šest ur na voljo za prvo branje novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero naj bi uresničili odločbo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Stranke še niso enotne in je tudi težko napovedati razmerje pri glasovanju.

Novela po prepričanju ministrstva za izobraževanje uresničuje odločbo ustavnega sodišča, v zasebnih šolah pa opozarjajo, da je predlog protiustaven. Prav tako ocenjujejo v SDS in NSi, zadržani pa so tudi nekateri v koaliciji, ki čakajo na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ. Služba vlade za zakonodajo je sicer opozorila, da bodo pobudniki ustavne presoje s predlagano ureditvijo v slabšem pravnem položaju, kot so v skladu z veljavno ureditvijo, zaradi katere so na ustavno sodišče vložili pobudo.

V torek bo DZ opravil drugo obravnavo novele energetskega zakona, ki bo med drugim prenesla določila dveh evropskih direktiv in upoštevala sodbo ustavnega sodišča. Na seji odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, ki je predlog pripravil za DZ, je bilo največ razprave glede primarne regulacije in izpolnjevanja zavez glede obnovljivih virov energije z vlaganji v drugih državah.

Slabe štiri ure bo imel DZ v torek na voljo za prvo branje predloga novele zakona o sodelovanju med DZ in vlado v zadevah EU, s katero NSi predlaga, da bi kandidata iz Slovenije za člana Evropske komisije predlagala vlada v soglasju z večino poslancev Slovenije v Evropskem parlamentu. Vlada predloga ne podpira, DZ pa lahko prižge zeleno luč nadaljnjemu postopku z dvotretjinsko večino navzočih poslancev. Prav takšna večina bo v torek potrebna za zeleno luč dopolnitvam zakona o obrambi, s katerimi Levica predlaga, da bi o napotitvah SV v mednarodne vojaške operacije in sodelovanju v enotah zveze Nato odločal DZ, in ne več vlada sama.

V torek bo DZ glasoval tudi o mandatno-volilnih zadevah. Pred poslanskim zborom bo predlog za imenovanje Mojce Prelesnik za informacijsko pooblaščenko, izvolitev Roka Čeferina za sodnika ustavnega sodišča ter imenovanje Petra Goloba za predsednika Državne volilne komisije. Potrjevali bodo tudi končne izide evropskih volitev.

V četrtek pa ima DZ kar pet ur in 40 minut na voljo za obravnavo letnega poročila varuha človekovih pravic. Varuh Peter Svetina je ob obravnavi poročila na komisiji DZ posebej opozoril na nespoštovanje odločb ustavnega sodišča.

Kolegij predsednika DZ je danes podprl obravnavo dveh vladnih predlogov zakonov po nujnem postopku, in sicer predloga zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka in predlog sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Interventni zakon, po katerem bi se iz narave odvzelo 200 medvedov in 11 volkov, bo DZ obravnaval v četrtek, spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev pa na julijski seji.

Medtem pa kolegij ni podprl predloga vlade, da DZ po nujnem postopku obravnava predlog sprememb zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Sloveniji, s katerimi vlada predlaga poenoteno usklajevanje transferjev enkrat letno. Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec in vodja poslancev SDS Danijel Krivec sta namreč opozorila, da (večkrat) prihaja do uporabe nujnega postopka brez izpolnjevanja pogojev. Le glasovi koalicije za nujni postopek niso bili dovolj.

Kolegij je danes med drugim potrdil tudi predlog, da DZ po skrajšanjem postopku obravnava predlog sprememb tobačnega zakona. Z njim 38 poslancev predlaga triletni odlog uveljavitve enotne embalaže tobačnih izdelkov, ki je predvidena za 1. januar 2020, saj želijo, da se ta čas opravijo raziskave o tem, ali bi ukrep res zmanjšal poseganje po tobaku.