c S

KPK uvedla postopek glede predlaganih sprememb tobačnega zakona

14.06.2019 15:34 Ljubljana, 14. junija (STA) - KPK je prejela informacijo, da je pri pripravi predloga sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki so ga v DZ vložili poslanci, prišlo do stikov med predstavniki tobačne industrije ter pripravljavci zakona. Zato je na lastno pobudo uvedla preiskavo glede suma nezakonitega vplivanja na pripravo predloga.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejela informacijo, da je bil v DZ vložen predlog zakona o spremembah zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov po skrajšanem zakonodajnem postopku, pri čemer se ena od predlaganih sprememb nanaša tudi na podaljšanje prehodnega obdobja za uveljavitev členov, ki urejajo enotno embalažo vseh tobačnih izdelkov. Komisija je prav tako prejela informacijo, da je pri pripravi predloga prišlo do stikov med predstavniki tobačne industrije ter pripravljavci zakona, so danes sporočili iz komisije.

Glede na navedeno je KPK zaznala določena tveganja in sum nepravilnosti v povezavi s predlogom sprememb kadilskega zakona ter ocenila, da je obravnava v interesu javnosti. "Skladno s tem je na lastno pobudo uvedla preiskavo glede suma nezakonitega vplivanja na pripravo predloga sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov ter netransparentnost postopka priprave kot tudi sprejema omenjenega predpisa," so navedli v KPK.

Prvopodpisani pod predlog zakona, poslanec NSi Jernej Vrtovec pozdravlja odločitev KPK, "da razišče ali je prihajalo do nedovoljenih ravnanj poslank in poslancev ter da se tako razblinijo vsi dvomi v transparentnost postopka".

Pod predlog spremembe zakona, ki ga je skupina 38 poslancev v DZ vložila v ponedeljek, sta podpisana dva poslanca NSi ter poslanci iz vrst koalicije. Vlagatelji sprememb tobačnega zakona, ki predlagajo triletni odlog uveljavitve enotne embalaže tobačnih izdelkov, želijo, da se ta čas opravijo raziskave o tem, ali bi ukrep res zmanjšal poseganje po tobaku. Opozarjajo tudi pred tožbami in negativnim vplivom ukrepa na gospodarstvo, obenem pa poudarjajo vlaganje v preventivo za zmanjšanje kajenja.

V koaliciji za preprečevanje zasvojenosti so na sredini novinarski konferenci opozorili na spornost uporabljenih argumentov in lobiranje pri pripravi zakona. Tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje nasprotuje zamiku uveljavitve enotne embalaže, saj gre za enega od najbolj stroškovno učinkovitih ukrepov za zmanjševanje bremena kroničnih nenalezljivih bolezni.

Ob tem so navedli primer Avstralije, ki je ukrep uveljavila prva na svetu pred šestimi leti in pol. Po uvedbi enotne embalaže se je delež kadilcev statistično značilno znižal, in sicer skoraj dvakrat bolj kot bi lahko napovedali iz dolgoletnih trendov od leta 1991.

Podporo predlaganim spremembam sta v četrtek z odprtim pismom izrazili nevladni organizaciji Inštitut Libertas in Fruma Institute. Po njihovi oceni pri spremembah ne gre za vprašanje za ali proti tobaku, ampak za zaščito slovenskih gospodarskih interesov in financ.