c S

Pri Pahorju bodo nadaljevali usklajevanja o spremembah volilne zakonodaje

14.06.2019 08:38 V predsedniški palači bo za zaprtimi vrati potekal tretji krog usklajevanj pogajalcev strank o spremembah volilne zakonodaje. Cilj tokratnega srečanja je doseči dogovor o končnem besedilu sprememb v smeri uvedbe relativnega prednostnega glasu, pravijo v uradu predsednika republike. Ocenjujejo, da možnost za dogovor obstaja.

Z ministrstva za javno upravo so sicer v četrtek sporočili, da so pripravili delovni osnutek sprememb zakona o volitvah poslancev v DZ, ki predvideva ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu. Pogajalcem naj bi ga danes predstavil minister Rudi Medved.

Spremembe volilnega sistema mora DZ pripraviti na podlagi odločbe ustavnega sodišča, ki je zahtevalo zagotovitev enakosti volilne pravice za vse. Ustavni sodniki so namreč decembra lani ugotovili, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo. Državni zbora mora neskladje odpraviti v dveh letih, torej do decembra 2020.

Prvi krog usklajevanj pogajalcev strank je bil pri predsedniku republike Pahorju 22. marca, ko so predsedniki strank in vodje poslanskih skupin predsedniku republike prepustili vodenje pogajanj. Na srečanju pogajalcev strank sredi maja se je nato izkazalo, da uvedba absolutnega prednostnega glasu ne uživa potrebne podpore.

Z pogovori bodo nadaljevali danes, ko jim bo minister Medved predstavil predlog sprememb volilne zakonodaje, ki predvideva ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu. Naslednji vrh s predsedniki in vodji poslanskih skupin pa predsednik republike načrtuje za 12. julija.

Kot so pred današnjim srečanjem zapisali na ministrstvu, bi šlo za volilni sistem po vzoru sistema za volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Kot so poudarili, pa morajo biti spremembe volilne zakonodaje odraz širšega družbenega soglasja, saj je za sprejemanje določena dvotretjinska večina poslancev državnega zbora.

Ljubljana, 14. junija (STA) 
Foto: STA