c S

Hrvaški minister: Hrvaška bo spoštovala vsako odločitev ESČP

12.06.2019 14:49 Ljubljana, 12. junija (STA) - Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat je danes v Zagrebu novinarjem zatrdil, da bo Hrvaška spoštovala vsako odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je danes opravilo ustno obravnavo o vprašanju dopustnosti tožbe Slovenije proti Hrvaški glede terjatev Ljubljanske banke (LB) do hrvaških podjetij.

Kako se bo odločilo sodišče, minister Horvat ni želel ugibati. Spomnil pa je, da je sodišče v Strasbourgu enkrat že zavrglo sicer tedaj individualno tožbo. Sodišče je leta 2015 odločitev utemeljilo s tem, da je LB banka v državni lasti, ki zato nima pravice do vlaganja tožbe pred ESČP.

Slovenija se je potem odločila za vložitev meddržavne tožbe in veliki senat ESČP, ki šteje 17 članov, je danes na ustni obravnavi poslušal argumente obeh držav, zakaj bi sodišče moralo tožbo obravnavati tudi vsebinsko oz. jo, kot zahteva Hrvaška, zavreči.

A kakršnakoli že bo na koncu odločitev glede tega, jo bo Hrvaška spoštovala. "Tudi če se bo sodišče spustilo v odločanje o bistvu spora, pa bo do končne odločitve minilo nekaj let," je prepričan Horvat, ki se je danes udeležil konference InvestCro o vlaganjih v ključnih sektorjih gospodarstva. Prepričan je tudi, da nobena odločitev ESČP v primeru LB ne bo destabilizirala hrvaškega gospodarstva.

Slovenija je meddržavno tožbo proti Hrvaški vložila septembra 2016, ker da hrvaška sodišča sistematično onemogočajo LB, da bi prišla do terjatev, ki jih ima do hrvaških podjetij, s tem pa so banko prikrajšala za njeno premoženje.

Terjatve izhajajo iz obdobja nekdanje skupne države, ko je bila LB ena največjih bank v Jugoslaviji in velik posojilodajalec hrvaškim podjetjem. Terjatev naj bi bilo za najmanj 429,5 milijona evrov. Tolikšen je tudi zahtevek Slovenije za pravično odškodnino.